Gyakran hipózik? Ezeket tegye!

A hipoglikémia – “hipózás” egy viszonylag gyakran előforduló állapot a cukorbetegeknél, melynek során a vércukorszint a normál tartomány alá kerül. Ez nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de igen veszélyes is. Hogy miként lehet elkerülni, illetve csökkenteni fellépésének az esélyét, azt dr. Polyák Annamáriától, a Cukorbetegközpont diabetológusától kérdeztük meg.  

Mi is az a hipoglikémia? 

hipoglikémia alacsony vércukorszintet jelent. A vércukorszint gyakran változik a nap folyamán, ám ha 3,6 mmol/l alá csökken, azt már alacsony vércukorszintnek nevezik. A glükózt a szervezet az elfogyasztott ételekből és a májból állítja elő (a glükóz glikogén nevű formáját tárolja). A glükóz egyfajta üzemanyag, melyre szüksége van a szervezetnek – így a létfontosságú szerveknek is- a megfelelő működéshez.  Éppen ezért, ha túl alacsony a vércukorszint, fontos, hogy mielőbb feltornázza a mennyiségét! 

Hipoglikémia tünetei

  • Szapora pulzus 
  • Remegés 
  • Izzadás 
  • Idegesség vagy szorongás 
  • Ingerlékenység vagy zavartság 
  • Szédülés 

Amennyiben súlyos hipoglikémia lép fel, úgy eszméletvesztés, görcsrohamok jelentkezhetnek. A súlyos hipoglikémia életveszélyes is lehet, így azonnal kezelni kell! 

Hipoglikémia és cukorbetegség 

Hipoglikémia előfordulhat cukorbetegség nélkül is (pl. bizonyos gyógyszerek, koplalás vagy betegségek miatt), ám a leggyakrabban a diabétesszel küzdőknél lép fel, azon belül is azoknál, akik inzulint használnak, illetve azoknál, akik olyan gyógyszert szednek, melyek fokozzák az inzulintermelést. Az inzulin ugyanis segíti a glükóz véráramból való beépülését a sejtekbe. Azonban, ha túl nagy a dózis, vagyis túl sok lesz az inzulin, a vércukorszint túl alacsonyra csökkenhet. Hipoglikémia felléphet akkor is, ha nem visz be elegendő szénhidrátot, ha túl sok alkoholt iszik, ha a szokásosnál többet mozog, de akár kánikula is kiválthatja (ekkor gyorsabban hat az inzulin). 

Hogy lehet elkerülni a hipoglikémiát? 

Látható tehát, hogy hipoglikémia akkor lép fel, ha túl sok az inzulin, illetve, ha a vércukorszint megfelelő dózis ellenére valami miatt lecsökken. Ilyen esetekben fontos, hogy tájékoztassa diabetológusát a problémáról, hogy ki lehessen deríteni, hogy mi okozza a vércukor esését. Érdemes vércukor naplót vezetnie, hiszen így jól látható, ha vétett valami hibát a kezelésben, életmódjában. Amennyiben nincs diétahiba, nem mozgott többet, nincs betegsége, akkor nagy valószínűséggel az inzulin/gyógyszer típusán/dózisán szükséges változtatni. Az ún. analóg típusú inzulin használata esetén például kevesebbszer fordul elő súlyos hipoglikémia- mondja dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa 

Ezeket tegye, hogy elkerülje az alacsony vércukorszintet 

  • Kövesse a dietetikus által összeállított étrendet (gondosan ügyelve az előírt CH mennyiségre 
  • Ne hagyjon ki étkezést 
  • Mellőzze az alkoholfogyasztás (sok alkohol hipoglikémiát okoz, ami ráadásul az  alkohol fogyasztása után órákkal is kezdődhet) 
  • Közel azonos mennyiségben mozogjon naponta és ne eddzen üres gyomorra 

Érdemes tudni, hogy a hányással, hasmenéssel, erős étvágytalansággal járó betegségek esetén igen könnyen leeshet a vércukorszint. Éppen ezért ilyenkor konzultáljon kezelőorvosával, hiszen nagy valószínűséggel az inzulin dózisán változtatni szükséges a gyógyulásig. 

Tipp: amennyiben túl gyakran fordul elő hipoglikémia, illetve, ha egyből nem lehet rájönni, mi okozza a problémát, úgy érdemes szöveti glükózmonitorozó eszközt (CGM) viselni egy darabig, hiszen így folyamatosan képet kaphatunk a vércukorszintünkről.

Mit tegyen hipoglikémia esetén? 

– egyen egy kis kekszet, igyon gyümölcslevet (a lényeg, hogy gyorsan felszívódó CH legyen) 

-15 perc múlva mérje meg vércukor szintjét 

-ha továbbra is alacsony, ismét egyen/igyon 

-ha nem hoz javulást, adjon be magának glukagon injekciót 

-súlyos hipoglikémia esetén hívjon mentőt

Forrás: Cukorbetegközpont.hu

Téma szakértője

Dr. Polyák Annamária

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük