Ezek a legjobb mozgásformák cukorbetegség esetén: nem elég a gyógyszer és a diéta

Számos dologra figyelni kell cukorbetegként, a mozgás is ilyen.

A cukorbetegség terápiája három fő pilléren nyugszik: diéta, mozgás és szükség esetén gyógyszer vagy inzulin. Azonban tudni kell, hogy ha valaki sportos életmódot folytat, érdemes odafigyelnie pár dologra az étkezését illetően.

Hogy pontosan miket szükséges betartania a betegnek, azt Drégely Anikó, a Cukorbetegközpont dietetikusa osztotta meg.

A mozgás hatása a vércukorértékekre

A rendszeres mozgás kulcsfontosságú a cukorbetegség terápiájában, így hiba csakis a diétától és a gyógyszertől vagy inzulintól várni a maximális és tartós hatást. Bármilyen mozgás csökkenti a vércukorértékeket egészséges emberekben is, de diabétesz esetén van egy korai (30-40 percen belüli) és egy kései (7-11 órával később kezdődő és akár órákon át történő) vércukorcsökkentő hatás is. Mivel ez sokszor éjszakára esik, erre tudatos étkezéssel és sűrűbb méréssel kell készülni!

Mozgás során az izmaink összehúzódnak, és akkor fokozódik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa – ez pozitív hatással van a vércukor, vérzsírok szintjére, csökken a HbA1c-érték, javul az inzulinérzékenység. Mindemellett rendszeres sportolással csökken a testtömeg, ami szintén fontos mozzanat a diabétesz kezelésében.

A mozgás elkezdésének ellenjavallatai

Még mielőtt hozzákezdene valaki a mozgáshoz, vegye figyelembe, hogy vannak ellenjavallatok. Ezek a következők:

  • 15 mm/l feletti vércukorszint,
  • 24 órát megelőző hipoglikémia,
  • súlyos vese-, szem-, idegrendszeri szövődmény esetén nagy intenzitású mozgás ellenjavallt.

Fontos, hogy a különböző aktivitásoknak (aerob/anaerob mozgásforma) eltérő a vércukorszintre kifejtett hatásuk: az aerob mozgás csökkenti, míg az anaerob mozgás emelheti a glükóz értékét. Aerob mozgásformák: alacsonyabb intenzitású mozgások, mint a kocogás, elliptikus tréner, úszás, aerobic, biciklizés. Anaerob mozgásformák: súlyzózás, sprint, nagy intenzitású edzések.

Mivel nagyon eltérőek az egyének közötti különbözőségek, a saját reakció alapján kell kidolgozni a megfelelő mozgást és étkezést (ehhez nem árt a szakember). A rendszeresen sportoló cukorbetegek előbb-utóbb kiismerik saját testüket, a vércukorszint jellemző mozgását, így egy idő után magabiztosabban tudnak majd a betegségükhöz és a hozzá tartozó életmódhoz hozzáállni.

Más, ha valaki gyógyszeres/inzulinos kezelés alatt áll, és sportolni szeretne?

Ha valaki 1-es típusú, inzulinos cukorbeteg (vagy 2-e típusú, ám inzulinos) sokkal szigorúbban kell venni, mivel ekkor nagy a hipoglikémia veszélye. Ilyenkor szoros vércukorkontroll szükséges, előtte, közben és utána is mérni kell az értékeket, és az alábbi paraméterek alapján eljárni: ilyenkor a testmozgást mindenképpen csak 5 mmol/l feletti érték esetében szabad elkezdeni (ez minden cukorbetegre igaz)! Ha a kiindulási vércukor 5 mm/l alatt van, 10-20 gramm glükóz bevitele javasolt (a glükóz hétköznapi neve a szőlőcukor).

Mikre kell figyelni mozgás esetén?

  • Ha a vércukor 5-6,9 mmol/l között van, az a kezdeti célérték anaerob edzés esetén, aerob edzés esetén pedig itt is 10 gramm glükóz javasolt.
  • Ha 7-10 mmol/l a szint, az az aerob edzéshez megfelelő célérték.
  • 7-15 mmol/l érték között, ha anaerob mozgást tervezünk, számolni kell vele, hogy nemhogy csökkenni fog, de emelkedhet a vércukor. 

Egy átlagos testmozgás előtt a hipoglikémia elkerülése érdekében fél órával körülbelül 15-20 gramm szénhidrát (gyors és lassú kombináltan) javasolt a napi igényen felül. Aerob mozgás esetén 30 perc alatti edzés közben nem kell szénhidrátpótlás, viszont ha már minimum egyórás, akkor már 10-15 gramm szénhidrát (CH) szükséges mozgás közben is. (Ha a tevékenység intenzitása megindokolja, akár 20-50 gramm/óra is).

mozgás-cukorbetegség1

Fotó: mikroman6 / Getty Images Hungary

Drégely Anikó azt tanácsolja, hogy mozgások után fogyasszon mindenki alacsony glikémiás indexű szénhidrátot a máj és az izmok glikogénraktárainak feltöltése érdekében, valamint 20-30 gramm fehérjét is. Nagyon fontos, ha hipoglikémiás tüneteket észlel valaki magán (szédülés, izzadás, remegés, rossz közérzet, ájulásközeli állapot), azonnal abba kell hagyni a mozgást, és glükózt kell fogyasztani! Éppen ezért mindig legyen mozgáskor a cukorbetegnél szőlőcukor, gyümölcslé vagy egyéb gyors felszívódású étel/ital! Súlyos esetben glucagoninjekció szükséges!

Forrás: Cukorbetegközpont

Drégely Anikó

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük