A cukorbetegség három lehetséges társbetegsége – Vizsgálat során ezeket is érdemes szűrni

Bizonyos betegségek együtt járnak a cukorbetegséggel, ami növelheti a lehetséges szövődmények számát és esélyét.

A cukorbetegség gyakran más betegségek mellett van jelen, ugyanis vannak olyan állapotok, melyek jelentősen megnövelik a diabétesz fellépésének esélyét.

Éppen ezért, ha az alábbiak közül valamelyik betegségben szenvedsz, érdemes ellenőriztetned a vércukorszintjét is, még akkor is, ha nincsenek tüneteid. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa nyilatkozott a témában.

Ezek lehetnek a diabétesz társbetegségei

Lisztérzékenység

A cöliákia egy autoimmun betegség, melynek során a glutén immunreakciót vált ki, aminek következtében elsősorban a vékonybél nyálkahártyája károsodik, ezáltal jelentős felszívódási zavar alakulhat ki, ami nem csak emésztőrendszeri tüneteket okoz. Az autoimmun betegségek gyakran halmozottan fordulnak elő a szervezetben. Így tehát a cöliákia is gyakoribb az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, ami szintén autoimmun betegség.

GettyImages-536213665

Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Érdekesség, hogy néhány 1-es típusú cukorbetegnél csak az inzulinkezelés megkezdése után válnak észrevehetővé a cöliákia kellemetlen tünetei. Leggyakrabban az úgynevezett „csendes” forma van jelen, ami azt jelenti, hogy nincsenek határozott panaszok, így főleg szűréssel derül fény a lisztérzékenységre.

Hemokromatózis

A hemokromatózis az az állapot, amikor túl sok vas található a szervezetben. A többletvas lerakódik különböző szervekben, például a hasnyálmirigyben, és károsítja azt. Ezáltal pedig másodlagos cukorbetegség alakulhat ki. Ezért, ha valakinél diabéteszt diagnosztizálnak, érdemes a laborvizsgálat során a vas szintjét ellenőriztetni, és fordítva.

Pajzsmirigyzavarok

A pajzsmirigy hormonális működésében kétféle rendellenesség állhat be. A hypothyreosis az, amikor a pajzsmirigy nem termel elég hormont, hyperthyreosis pedig, amikor túl sokat termel. Mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség esetén gyakoribbak a pajzsmirigyrendellenességek, mint az átlagpopulációban. Az 1-es típusú diabétesz és az autoimmun pajzsmirigybetegségek közötti fő kapocs az autoimmunitás.

A 2-es típusú diabétesz és a pajzsmirigybetegségek közti összefüggés bonyolultabb, ám mindenképp szerepet játszik benne az inzulinrezisztencia. Mivel a két betegség gyakran fordul elő egyszerre, érdemes pajzsmirigyzavarok esetén cukorbetegség irányában szűrővizsgálatot végeztetni. Ez azért is fontos, mert tanulmányok szerint, ha a két betegség együttesen áll fenn, akkor jelentősen megemelkedik a szív- és érrendszeri betegségek rizikója.

GettyImages-1419228630

Fotó: SimpleImages / Getty Images Hungary

Ízületi problémák

A cukorbetegek közel felénél fordulnak elő arthritistünetek, azaz az ízületek gyulladása. Ez duplája annak, mint a nem cukorbetegek esetében. Az autoimmun eredetű ízületi gyulladások – mint például a rheumatoid arthritis vagy az arthritis psoriatica – a már említett autoimmunitás miatt inkább az 1-es típusú cukorbetegség mellett fordulnak elő. De látjuk azt is, hogy 2-es típusú diabétesz esetén is sokkal gyakoribb az ízületi gyulladás előfordulása. Ennek okai leginkább a túlsúlyban és az inzulinrezisztenciában keresendők, ugyanis ezen állapotok kedveznek gyulladásos folyamatoknak – mondja dr. Polyák Annamária.

Látható tehát, hogy bizonyos betegségek együtt járhatnak a cukorbetegséggel, ami azért is veszélyes, mert ilyen esetekben a lehetséges szövődmények száma és esélye is megnő. Ezért fontos tisztában lenni a cukorbetegségre hajlamosító állapotokkal, mivel ilyenkor érdemes évenkénti, cukorbetegségre vonatkozó szűrővizsgálaton részt venni. A diabétesz ugyanis a legtöbbször tünetmentes, és csak akkor okoz panaszokat, ha már szövődmények léptek fel.

A legjobb mozgásformák cukorbetegség esetén – Olvass tovább!

A cukorbetegség terápiája három fő pilléren nyugszik: diéta, mozgás és szükség esetén gyógyszer vagy inzulin. Azonban tudni kell, hogy ha valaki sportos életmódot folytat, érdemes odafigyelnie pár dologra az étkezését illetően.

Forrás:: cukorbetegközpon

Dr. Polyák Annamária

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük