Depresszió a cukorbetegeknél – ne maradjon rejtve!

A cukorbetegek az átlagosnál hajlamosabbak a depresszióra és a depresszió akadályozza a cukorbetegség kezelését és a megfelelő vércukorszint fenntartását. Mire figyeljünk, hogy javíthassunk életünkön?

Régóta ismert tény, hogy a cukorbetegek az átlagosnál hajlamosabbak a depresszióra.

Az is tudott dolog, hogy sok más krónikus betegségben szenvedő nagyobb valószínűséggel lesz depressziós, csakúgy, mint az I. típusú diabéteszes gyerekek szülei. Egy nemzetközi felmérés szerint a cukorbetegség és a depresszió együttesen sokkal nagyobb mértékben rontja az életminőséget, mint a krónikus betegség vagy a depresszió önmagában.

Bár az újságok gyakran címlapon közlik a depresszió és a cukorbetegség vizsgálatának eredményeit, tényleg lenne bármilyen újdonság ezzel kapcsolatban, amit még ne ismernénk? Valószínűleg nincs, de ez rámutat annak szükségességére, hogy a depresszió nem maradhat rejtve, és hangsúlyozza, hogy a cukorbeteg gyerekek, fiatalok és felnőttek számára nagyobb támogatást kell nyújtani ebben a kérdésben, ahol szükséges pszichológus bevonásával és a depresszió kezelésével.

1-es típusú cukorbeteg fiatalokon végzett vizsgálat eredményei

Egy vizsgálatban, amit Ausztráliában 92 cukorbeteg fiatalon végeztek, akik 1-es típusú cukorbetegségben szenvedtek és átlagos életkoruk 22 év volt azt találták, hogy 35%-nak depressziós tünetei voltak. Az ő esetükben a vércukorszint kontrollja is rosszabb volt, mint nem depressziós társaiké, így valószínűsíthető, hogy depresszióban szenvedő cukorbetegek esetében a szövődmények – különösen az érrendszeri betegségek – kockázata is magasabb. Az eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy mivel nagyon sok fiatal jelentős pszichikai terhelésnek van kitéve, az I. típusú cukorbetegekkel foglalkozó szakembereknek lelki támaszt és segítséget is kellene nyújtani ezen fiatalok számára.

Időskorú cukorbetegeken végzett vizsgálat eredményei

Egy másik, Kanadában végzett kutatás azt mutatja, hogy a szívbetegségben szenvedőknél a szívroham kockázata megnő a depresszió és a szorongás hatására. A cukorbetegek egyébként is jóval nagyobb mértékben vannak kitéve a különböző szívbetegségek kockázatának, így ez a vizsgálat a depresszió kezelésének fontosságát hangsúlyozza a cukorbetegek és a szívbetegek esetében.Egy, az Egyesült Államokban a cukorbetegség és a depresszió kapcsolatának vizsgálatával foglalkozó kutatás arra az eredményre jutott, hogy a depresszió kezelése az idős cukorbetegek esetében felére csökkentette az elhalálozást. Ez az eredmény is azt mutatja, hogy mennyire fontos a depresszió kezelése a cukorbetegeknél.

A depresszió és a rossz vércukorszint kontroll kapcsolata

Ahogy azt egy nemrégiben 1-es típusú fiatal cukorbetegek között végzett kutatás mutatja, a depresszió rosszabb vércukorszint kontrollt eredményez. Bár ez hormonális változásokkal is magyarázható, azonban ennek az a legvalószínűbb oka, hogy a depresszióban szenvedő cukorbetegek számára sokkal nehezebb betegségük karbantartása a depresszió hatására kialakuló okok miatt:

  • mozgáshiány,
  • több dohányzás és alkoholfogyasztás,
  • rendszertelen vércukorszint mérés,
  • testsúlynövekedés és elhízás.

A depresszió diagnózisa

A legújabb becslések szerint a depresszióban szenvedő cukorbetegek 75%-a rejtve marad. Ennek oka egyrészt a környezet figyelmetlensége, másrészt az, hogy a cukorbetegek sem jelzik panaszaikat, mert úgy gondolják, hogy ez egyszerűen a cukorbetegség velejárója.

A depressziós állapot feltárása érdekében (nem csak cukorbetegeknél) nemzeti és nemzetközi szakmai szervezetek ajánlására pl. Angliában az Egészségügyi Minisztérium javasolja az összes háziorvosnak, hogy két egyszerű kérdést tegyen fel a betegeknek:

  • Az elmúlt hónap folyamán érezte-e magát nagyon rosszkedvűnek, reménytelennek?
  • Az elmúlt hónap folyamán gyakran fordult-e elő önnel, hogy nem érdekelte semmi és nem talált örömet semmiben?

Ha a betegek bármelyik kérdésre a kettő közül igennel felelnek, akkor egy kérdőívet kell kitölteniük, hogy kiderüljön, milyen súlyosak és milyen természetűek a tünetek. Fontos lenne, hogy hasonló módszert használjanak minden diabetológiai központban.

A depresszió kezelésének fontossága cukorbetegeknél

A depresszióban szenvedő cukorbetegek kezelése hatékony és további előnye, hogy a vércukorszint is javul. Az eredmények azt mutatják, hogy a kognitív viselkedésterápia és az antidepresszáns gyógyszerek cukorbetegeknél és nem cukorbetegeknél is ugyanolyan hatékonyak. Egy tanulmány arra mutat rá, hogy a kezelés nem csak a vércukorszintet javította, hanem kedvezően befolyásolta a közérzetet és a testsúlyt is. Tehát a depresszió kezelése jótékonyan hat a vércukorszintre, így csökkenti a szövődmények kockázatát és mindenekelőtt javítja az életminőséget.

Szóval ha Ön igennel válaszolt a fenti kérdésekre, vagy más enyhe tünetei vannak, nincs egyedül és a tudományos kutatások világosan azt üzenik, hogy kérjen segítséget orvosától, mert jó esélye van arra, hogy javítson életén!

Írásunk az IDDT Newsletter megjelent cikke alapján készült.

Forrás: http://cukorbeteglettem.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük