Cukorfüggőség! Hogyan szokjunk le róla?

Régebben nem fogyasztottak ennyi finomított cukrot az emberek. Manapság sajnos nagyon nehezen tudjuk elkerülni a cukrokat, hiszen szinte mindenben megtalálhatók, elsősorban a feldolgozott élelmiszerekben. Lehet, hogy egyébként odafigyelünk a cukorbevitelünkre, de ha nem nézzük meg, hogy az egyes termékekben mennyi van belőle, akkor nagyon meglepődhetünk. Éppen ezért lényeges, hogy a termékek hátoldalán mindig nézzük meg, milyen összetevőket tartalmaznak. Minél előrébb van a listán a cukor, annál nagyobb mennyiségben található meg az adott termékben.

A cukor nagy mennyiségben fogyasztva nagyon egészségtelen az emberi szervezetre nézve. Kárt tesz a fogainkban, elhízhatunk és még a cukorbetegég kialakulásának kockázata is rendkívül magas lesz. Nem beszélve arról, hogy a túlzó cukorfogyasztás összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri és a rákos megbetegedésekkel, de még az Alzheimer-kórral is. Mit tegyünk, hogy csökkentsük a cukorfogyasztásunkat? Ehhez adunk most ötleteket.

Már akkor is sokat teszünk az egészségünkért, ha egyáltalán nem eszünk vagy jelentősen lekorlátozzuk az üdítőital, a csokoládé, illetve az édesség fogyasztásunkat. Ezekkel a termékekkel ugyanis extra mértékben visszük be a szervezetünkbe a cukrot, és mondanom sem kell, teljesen feleslegesen, hiszen ennyi cukorra egyáltalán nincs szükségünk. A mesterséges édesítőszerekkel készített termékek sem jelentenek jó alternatívát, hiszen ezekkel kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy károsan hatnak az egészségre.

A gyümölcs ugyan egészséges, de a gyümölcscukor is káros lehet, ha korlátlanul és nagy mennyiségben fogyasztjuk őket. Próbáljunk csak napi egy-két kisebb adag gyümölcsöt fogyasztani és együnk több zöldséget, hiszen többségük alig tartalmaz cukrot, kevés bennük a kalória, így egyáltalán nem hizlalnak.

Ha nassolni támad kedvünk, akkor ne süteményt, desszerteket és édességeket együnk, hanem inkább dióféléket, magvakat, vagy készítsünk mi magunk egészséges nassolnivalókat, például aszalt paradicsomot, zöldségchipset.

Akkor tudjuk a cukorfogyasztásunkat, a cukorbevitelünket kontrollálni, ha mi magunk főzünk. Nincs is annál jobb érzés, amikor a saját ételünket fogyasztjuk, ha mi készítjük el az ételeket a családunknak. Ez a legjobb módja annak, hogy megfigyeljük napi szinten, mennyi cukrot is vittünk be a szervezetünkbe.

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük