Csökkenti a vérnyomást és szabályozza a vércukorszintet – gránátalma

A gránátalmát egyfajta szupertápláléknak is nevezik. Talán ez annak is köszönhető, hogy nagy mennyiségben tartalmaz értékes tápanyagokat, például C-vitamint, K1-vitamint, káliumot, folátot. A gyümölcs ezen kívül gazdag forrása az antioxidánsoknak is, amelyek nem csak a gyulladást csökkentik eredményesen, hanem az inzulinrezisztenciát is.

A gránátalma rákellenes hatásokkal rendelkezik és mindezt az antioxidánsainak, különösen a polifenoltartalmának köszönheti.

A gránátalmával kapcsolatban is sokféle vizsgálatot és kutatást végeztek. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a gránátalma és a gránátalmalé csökkenti a tüdődaganat és a prosztatadaganat progresszióját. Ezen felül nagyon hatékonynak bizonyult a vastagbélrák megelőzésében és a mellrák növekedésének csökkentésében.

A gyümölcs polifenolokban gazdag, amelyek szívvédő hatásokkal rendelkeznek. A gránátalmalével kapcsolatban bebizonyosodott, hogy eredményesen csökkenti a szisztolés vérnyomást.

A gránátalma és a gránátalmalé rendszeres fogyasztásával a rossz vérzsírok szintje is jelentősen csökkenthető, illetve a vizsgálatok igazolták, hogy a gyümölcslé a rossz, vagyis az LDL-koleszterin-szint csökkenését is megtámogatja.

A gránátalma tele van gyulladáscsökkentő vegyületekkel. A gyulladás csökkentése márpedig nagyon lényeges, hiszen a krónikus gyulladás oka lehet a krónikus betegségek kialakulásának. Ilyen krónikus betegség a szívbetegség vagy a cukorbetegség.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy az agyban végbemenő gyulladást is meg tudja gátolni a gránátalma. Ez a hatás pedig segít megelőzni az olyan neurodegeneratív betegség kialakulását, mint amilyen az Alzheimer-kór.

A gránátalmalé a vércukorszintre is pozitív hatással van. A gyümölcsben található polifenolok ugyanis csökkentik az étkezés után jelentkező magas vércukorszintet. De az éhgyomri vércukorszint csökkentésében is aktívan részt vesz ez a gyümölcs.

Az UV-sugárzás nyomot hagy a bőrön és súlyos elváltozásokat is okozhat. Kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy a gránátalma még a napégés okozta bőrkárosodások mértékét is csökkenteni tudja. Persze ne hagyatkozzunk erre az állításra, jól tesszük, ha vigyázunk, és nem égünk le a napon. Használjunk fényvédőt a bőröregedés megelőzéséért, amikor a napon tartózkodunk, még télen is.

Forrás: https://gyogyszernelkul.com/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük