Cukorbetegség és a kávé-, tea- és vízfogyasztás

A világon emberek milliói szenvednek cukorbetegségben. Ezt a betegséget szokták csendes gyilkosnak is nevezni, mivel sokáig nem okoz tüneteket vagy nem olyanokat, amelyekkel orvoshoz fordulnánk. Ezért is nagyon hasznos az évenkénti laborvizsgálat, hiszen minél hamarabb fény derül egy-egy betegségre, köztük a diabéteszre, annál hamarabb megkezdődhet a kezelés.

A cukorbetegség megelőzhető, mégpedig egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással. Azaz mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne legyünk cukorbetegek, illetve ne fenyegessen bennünket más krónikus betegség réme. Az, hogy mit eszünk és iszunk, közvetlenül befolyásolja a vércukorszintünket. Cikkünkben mutatunk néhány italt és bemutatjuk, hogy a tea, a kávé és más italok hogyan hatnak azokra, akik cukorbetegségben szenvednek.

A kávét nagyon sokan szeretik. A benne található koffein stimulásként hat, szinte felélénkíti a szervezetet. Mivel a kávé lendületet ad a központi idegrendszernek, ezért a reggel elfogyasztott kávé segít felébredni, hatására kevésbé érezzük magunkat fáradtnak. Ezért is választják sokan napindító italként reggelente.

A kávé antioxidáns polifenolokban gazdag és olyan ásványi anyagot tartalmaz, mint a króm vagy a magnézium. Ezek az összetevők javíthatják a szervezet inzulinérzékenységét és hatékonyak lehetnek a 2-es típusú cukorbetegséghez kapcsolódó magas vércukorszint csökkentésében. Más tanulmányok szerint viszont a koffein hosszú távú fogyasztása emelheti a vércukorszintet, azonban, ha rendszeresen mozgunk, akkor stabilizálódik. Tehát kávét is fogyaszthatnak a cukorbeteg személyek, de csakis mértékkel.

A tea is tartalmaz koffeint, illetve tanninban is gazdag, ami egy antioxidáns polifenol vegyület, amely szintén javíthatja az inzulinérzékenységet. A teával kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy csökkenti a magas vérnyomást és jobb véráramlást biztosít.

A víz is rendkívül hatékony a cukorbetegség elleni küzdelemben. Egy tanulmányban arról számoltak be, ha elegendő vizet fogyasztunk, akkor húsz százalékkal kisebb az esély a vércukorszint megemelkedésére, azaz a cukorbetegség kialakulásának is sokkal kevesebb az esélye. Hogyha kevesebb vizet fogyasztunk, akkor egy vazopressin nevű hormon szabadul fel a szervezetben, ami a májat arra utasítja, hogy több glükózt engedjen a véráramba. Ha elegendő folyadékot iszunk, csökken a vazopresszin szintje, és így a vércukorszint is normalizálódik.

Forrás:https://gyogyszernelkul.com/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük