A cukorbetegség egy súlyos, krónikus betegség, de együtt lehet vele élni

A cukorbetegség egy krónikus betegség ugyan, de ha betartjuk a szabályokat, akkor hosszú ideig élhetünk a szeretteink körében. Súlyos szövődmények ugyanis azoknál a személyeknél alakulhatnak ki, akik fittyet hánynak a betegségükre és nem tartják be a kezelőorvos utasításait, a dietetikus tanácsait. Cikkünkben néhány nagyon hasznos tanácsot adunk az érintetteknek.

Cukorbetegek számára az egyik legfontosabb teendő, hogy rendszeresen monitorozzák a vércukorszintjüket. Az ellenőrzés ugyanis jelentősen csökkenti a súlyos egészségügyi kockázatokat, és a cukorbetegség szövődményeit is késleltetheti.

Amennyiben valaki nem nézi rendszeresen a vércukorszintjét, akkor nem tudja nyomon követni az egészségi állapotát, és ezzel növeli a szövődmények kialakulásának esélyét.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek az egész életmódjukon változtatni szükséges, meg kell reformálni a táplálkozásukat és a rendszeresen mozgást is be kell iktatni az életükbe. Mindenképpen fontos, hogy a cukorbeteg személyek korlátozzák az egészségtelen szénhidrátok bevitelét, hiszen ez drasztikusan is megemelheti a vércukorszintet.

Minden cukorbeteg személynek más lehet a napi szénhidrát adagja, éppen ezért van szükség egyénre szabott étkezési tanácsokra. Azonban mindenkinek javasolható a rostokban gazdag táplálkozás és az alacsony glikémiás indexű táplálékok bevitele, mint például a quinoa, a rizs, az árpa, a gyümölcsök és a zöldségek.

A cukorbetegeknek még körültekintőbben oda kell arra figyelniük, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztanak. Kerülniük kell a cukros üdítőitalokat, a feldolgozott élelmiszereket, a gyorséttermi ételeket, a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást, hiszen ezek mind rossz hatással vannak a vércukorszintre.

Ami javasolható a cukorbetegek személyeknek az nem más, mint a sovány fehérje, a bőséges rostbevitel, a gyümölcsök és a zöldségek rendszeres fogyasztása. A sovány fehérje csoportjába tartoznak a baromfiak, a halak és az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek.

Előnyben kell részesíteni a teljes kiőrlésű gabonából készült táplálékokat és a hüvelyeseket is, mint például a lencse, a bab és a borsó. Zöldségek közül a legegészségesebbek a zöld leveles zöldségek, gyümölcsök közül pedig az alacsony cukortartalmúak.

Forrás: https://gyogyszernelkul.com

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük