AZ IDEÁLIS VÉRCUKOR-, VÉRNYOMÁS- ÉS KOLESZTERINSZINT. A HÁROM LEGFONTOSABB ÉRTÉK.

Ön is került már olyan helyzetbe, hogy amikor megkapta a laboreredményeket és nem tudta értelmezni? Ha magára ismert, akkor ezt a cikket hasznosnak fogja érezni. Cikkünkben röviden betekintést adunk a három legfontosabb érték, a vércukor, koleszterin és a vérnyomás mértékegységeibe és a célértékekbe. 

A labor határértékeket ki és hogyan állapítja meg?

A vércukor, vérzsírok és vérnyomásértékek határértékeit a nemzetközi és a hazai szakmai társaságok ajánlásai alapján állapítják meg. Az ajánlásokat bizonyos időközönként frissítik a legújabb vizsgálatok eredményei alapján.

Melyek a vérnyomás, a vércukor- és a koleszterinszint célértékei?

Vérnyomás célértékek

A vérnyomás mértékegysége a higanymilliméter (Hgmm), méréskor pedig két értéket vizsgálunk.

 • Szisztolés vérnyomás – azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki.
 • Diasztolés vérnyomás – a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja.

Az európai ajánlások alapján 140/90 Hgmm fölött magas vérnyomást (hipertóniát) állapíthatunk meg. 18–65 év közötti életkorban a vérnyomás célérték <130/80 Hgmm, de idős betegeknél (> 65 év) az ajánlás ettől eltérő célértéket határoz meg: 130–139/70–79 Hgmm. Szintén befolyásolhatják a célértékek egyes társbetegségek. (1,2,8).A vérnyomás kategóriákat az 1. ábra szemlélteti. Itt olvashat arról, hogy mit okozhat a magas vérnyomás, ha nem kezelik.

Vérnyomás kategóriák1

Vérnyomás kategóriák

1. ábra

Vércukor célértékek

A vércukorszint alatt a vérplazmában adott pillanatban megmért, meghatározott vércukor mennyiségét értjük. Ahhoz, hogy a laboreredményeket jobban megértsük, vizsgáljuk meg a célértékeket egy kicsit közelebbről.

 • HbA1c azaz hemoglobin A1c – ez a vizsgálat azt mutatja meg, hogy milyen volt az átlagos vércukorszintje az utóbbi 3 hónapban
 • Vércukorszint – mértékegysége a mmol/Liter, vagy mg/deciliter
 • Éhgyomri vércukorszint – legalább 12 órás éhezést követően mért vércukorszint
 • Étkezés utáni vércukorszint – Ezt a tesztet leggyakrabban a betegség gondozása során alkalmazzák. 1,5-2 órával étkezés után kell mérni.
 • Orális glükóz-tolerancia teszt (OGTT): E vizsgálat során a vércukorszintet egy speciális cukor oldat elfogyasztása előtt és 2 órával utána mérik.3,                                                    

A 2-es ábra összefoglalja azokat a vércukor határértékeket, amiket érdemes megjegyezni.  A határtértéket meghaladó vércukorszint kezelése mindig egyénre szabott, a kezelőorvos a társbetegségeket és egyéb szempontokat is figyelembe vesz.

Ha további információkra kíváncsi azzal kapcsolatosan, hogy mi az összefüggés a cukorbetegség és a keringési betegségek között, itt tájékozódhat.

Vércukor célértékek3,10 

Vérnyomás kategóriák

2. ábra

Koleszterin célértétek

A vérzsírok vérben való megjelenését a koleszterinszint jellemzi. A laborvizsgálatok során leggyakrabban az alábbiakat vizsgálják:

 • LDL-koleszterin: alacsony sűrűségű koleszterin, „rossz” koleszterin.
 • HDL-koleszterin: nagy sűrűségű koleszterin, „jó” koleszterin

A koleszterin célértékét számos tényező befolyásolja.  Ezek alapján kockázati kategóriákat határoznak meg. A 3. ábrán összefoglaltuk az egyes kockázati kategóriákhoz tartozó határértékeket.

Koleszterin határértékek8

Koleszterin határértékek

3. ábra

Miért káros a tartósan magas vércukor-, vérnyomás-, vagy koleszterinszint

Sokan azt gondolják, hogy egy kicsivel magasabb érték még nem probléma. A tartósan magas vérnyomás-, vércukor- és vérzsírértékek legnagyobb veszélye azonban az, hogy sokáig lényegében semmilyen tünetet nem okoznak. A sok évig fennálló rendellenes értékek azonban károsító hatásukat sajnos már az első pillanattól kezdve kifejtik. A későbbiek során pedig számos betegséget okozhatnak (pl.: szívinfarktus,  stroke , alsó végtagi érbetegségek, szívelégtelenség, vesebetegség, plakk-képződés a különböző erekben, vakság, amputációt eredményező érelmeszesedés stb.(5)

Mi a helyzet, ha valakinek túl alacsonyak az értékei? Az alacsony vérnyomással/vércukorszinttel/koleszterinnel van-e teendő?

A túl alacsony értékek a vérnyomás, illetve a vércukor esetében okozhatnak tüneteket. Az alacsony vérnyomás szédüléssel, fejfájással, súlyos esetben átmeneti eszméletlen állapottal járhat,(6) míg alacsony vércukorszint esetén a szervezet figyelmeztető jelek sorozatát indítja el: kínzó éhségérzés jelentkezhet, szívdobogás érzés, izzadás, remegés kíséretében. Ekkor idegesség és ingerlékenység is kialakul. Ha ekkor a cukorbeteg nem tud szénhidrát tartalmú étet fogyasztani, a panaszok súlyosbodhatnak. Fejfájás, szédülés, a koncentrálóképesség romlása, majd zavartság lép fel. Súlyos állapotban görcsök és kóma is kialakulhat.(7) Ha valaki ilyesmit tapasztal, sürgősen kérjen segítséget már a tünetek kezdeti szakaszában.

A vérzsírok esetében épp ellenkező a helyzet, a nagy tanulmányokból azt szűrték le a szakemberek, hogy minél alacsonyabb ez az érték, annál kisebb az esély a szív- és érrendszeri megbetegedésekre.

Ki ellenőrzi, illetve kezdeményezi a vizsgálatokat a háziorvos vagy a szakorvos?

Az ellenőrzés többszintű feladat. Nagyon fontos a háziorvos szerepe, mivel a betegek először leginkább hozzájuk fordulnak egészségügyi problémáikkal. Általában a háziorvos kezdeményezi a különböző vizsgálatokat, és sokszor ezen a szinten is megoldható a célértékek elérése. Amennyiben ez mégsem sikerülne, beutalja a beteget a megfelelő szakorvoshoz. A beteg hosszú távú követése a háziorvos és a szakorvos együttműködését igényelheti.

Mit tegyünk, ha a laborértékeink nem ideálisak?

 • A határértékeket kissé meghaladó eltérések esetén pl. kissé emelkedett koleszterin, vagy vércukorszint esetén legelőször életmód-változtatást kell indítani. Több testmozgás, diétás étrend.
 • Ha testmozgás és a diéta sem hozza meg az értékek javulását, a kezelőorvos általában gyógyszeres terápiát javasol, azonban a megkezdett életmódbeli változtatásokat ekkor is tartsuk meg! (3,4)  
 • Vannak olyan állapotok (pl. 180/110 Hgmm-t meghaladó vérnyomás,(2) vagy 8-8,5%-ot meghaladó HbA1c-érték), amelyekben azonnali gyógyszeres kezelésre van szükség.(3) 
 • A célértékeket gyakran csak hosszadalmas folyamatot követően tudjuk elérni, ezért a laborvizsgálatokat rendszeresen ismételjük!
 • Az orvos által javasolt gyógyszereket az előírásoknak megfelelően szedjük! Ha nem is érzünk azonnali változást, ne csüggedjünk! A terápia hosszútávon fejti ki pozitív hatásait.

A cikket az Aspirin® Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük