Hogyan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb élelmiszereket és hogyan illesszük be az étrendünkbe? Mi sem egyszerűbb ennél, mondhatnánk, hiszen minden rá van írva az élelmiszerek csomagolására. De mit is jelentenek számunkra a cimkén lévő adatok?
A megfelelő táplálkozáshoz olyan élelmiszereket kel választani, amelyek alacsony zsír-és sótartalmúak, sok bennük a rost – mint pl. a teles kiőrlésű kenyér és magvak -, zöldségek, gyümölcsök. Rengeteg olyan termék van, amelyek megfelelnek az elvárásoknak, azonban nem olyan egyszerű megtalálni őket az üzletek polcain. Ha azonban megtanuljuk értelmezni a címkeszövegeket, akkor máris könnyebb helyzetben vagyunk.
Az előrecsomagolt élelmiszereken lévő címkéknek olyan információkat kell tartalmaznia, amelyből szinte azonnal megállapítható, hogy be tudjuk-e illeszteni az étrendünkbe. De melyek is ezek az információk?
- A termék megnevezése
- A termék összetevőinek listája
- Figyelmeztetés a legfőbb allergiát okozó anyagok jelenlétéről függetlenül attól, hogy azok milyen kis mennyiségben fordulnak elő az adott termékben.
- Tápanyagtartalom
- Lejárati idő (valamennyi élelmiszert egy bizonyos időtartamon belül lehet csak elfogyasztani egészségügyi és biztonsági okok miatt)
- A termék származás helye
- A terméket gyártó és forgalmazó cég neve, címe
Az összetevők listája
Minden előrecsomagolt élelmiszeren fel kell tüntetni a benne lévő összetevőket méghozzá úgy, hogy a lista elejére kerülnek azok, amelyekből a legtöbbet tartalmazza az adott termék, és a lista végére, amelyekből a legkevesebbet. Néhány élelmiszer esetében az úgynevezett „meghatározó” összetevő mennyiségét százalékosan is jelölni kell. Például az eperjoghurtban az eper a meghatározó összetevő, ezért ennek mennyiségét százalékos formában is szükséges feltüntetni. Azokban az esetekben azonban, amikor szinte egyetlen összetevőből készül a termék – pl. tej -, nincs külön megadva a meghatározó anyag mennyisége.
Napi bevitel százalékban
Találkozhatunk olyan termékekkel is, amelyeken a gyártó feltünteti, hogy egy bizonyos tápanyagból/vitaminból/ásványi anyagból az ajánlott napi mennyiség hány százalékát lehet fedezni az adott termék – vagy egy részének – elfogyasztásával. (Pl. 1 szelet a szervezet napi rostigényének 12%-át fedezi.)
Egészséges termékre való utalások
A vásárlók figyelmének felhívása érdekében egyre több terméken olvashatók olyan tulajdonságok, mint pl. „alacsony zsírtartalmú” (angolul: low-fat), „magas rosttartalmú” (high fibre), „csökkentett sótartalmú” stb. Ezeknek az állításoknak a valódiságáról magunk is meggyőződhetünk, ha megnézzük a terméken szereplő tápanyagtáblázatot és annak alapján döntjük el magunk, hogy valóban érdemes-e megvásárolnunk az adott terméket.
A tápanyagtáblázat
Valamennyi előrecsomagolt élelmiszeren fel kell tüntetni az adott termék tápanyagösszetételét 100g-ra vagy 100ml-re vetítve. Kiegészítésként az adatok megadhatók a címkén feltüntetett egyszeri fogyasztási mennyiségre vagy adagra is. Az adagra való feltüntetés esetén meg kell adni a csomagolásban lévő adagok számát.
A táblázat az alábbi tápanyagokról ad információt:
- energia (kJ/Kcal)
- fehérje (g)
- szénhidrát (g)
- zsír (g)
- élelmi rost (g)
- nátrium (g)
A tápanyagtáblázat nagyon fontos információkat tartalmaz a cukorbetegek számára is, hiszen ezek alapján lehet eldönteni, hogy a termék beilleszthető-e az előírt diétába vagy sem.
Nézzünk példát egy tápanyagtáblázatra:
Tápanyagtartalom 100 grammban Átlagos tápérték 100g-ban | A 100 gramm vagy 100 milliliter megfelelő viszonyszám ahhoz, hogy össze tudjuk hasonlítani a különböző termékeket, és így eldönthessük, hogy melyiket válasszuk. | |
Energiatartalom | 1768kJ/422Kcal | Jó, ha tudjuk, hogy egy átlagos felnőtt szervezet napi energiaigénye 2000-3000kcal, amely természetesen függ a nemtől (a nőknél ez valamivel kevesebb), kortól, fizikai aktivitástól is. A tápanyagtáblázatok böngészése közben érdemes emlékezni az alábbi néhány adatra:1gramm zsír = 9 kalória1 gramm fehérje = 4 kalória1 gramm szénhidrát = 4 kalória1 gramm alkohol = 7 kalória |
Fehérje | 8,3g | A szervezet minimális fehérjeigénye kb. 12-30g/nap. A fehérjebevitel és ürítés egyensúlyához legalább napi 40 gramm fogyasztása szükséges. Ez a mennyiség a fiziológiás fehérjeminimum. Az optimális működéshez napi 70-80g kell. Ezen mennyiség kb. felerészben a testgyarapításhoz, felerészben az elhasznált fehérjék pótlásához elegendő.Minden harmadik cukorbeteg veszélyeztetett veseszövődmény kialakulásában. Ilyenkor az étrendnek fehérjeszegénynek is kell lennie (napi 40-60g)! |
Szénhidrátebből cukor | 70,8g1,9g | Itt kerül feltüntetésre 100g termékben található valamennyi szénhidrát mennyisége, beleértve a cukrokat és a keményítőt is. Ez az az adat, amelyet a szénhidrát diétán lévőknek mindenekelőtt figyelembe kell venniük.Ebből cukor: ez mutatja, hogy a teljes szénhidrátmenységen belül mennyi cukrot tartalmaz a termék, amely lehet hozzáadott cukor, természetes cukor (pl. fruktóz) és te (laktóz). Ne felejtsük el, hogy a teljes szénhidrát befolyásolja a vércukrot nem csak a cukrok, ezért nem feltétlenül az az élelmiszer az egészségesebb, amelyik kevesebb (természetes) cukrot tartalmaz! |
Zsírebből telített zsírsavak | 15,2g7,3g | A 100g termékben található valamennyi zsír mennyisége, beleértve a telített, transz, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat is. A zsírok energiatartalma nagyon magas, ezért aki fogyni szeretne, mindenképpen alacsonyabb zsírtartalmú termékeket válasszon.Telített zsírsavak: egészségünk érdekében törekedjünk minél kevesebbet elfogyasztani belőlük. |
Élelmi rost | 2,6g | A rostok a vékonybélben lassítják a tápanyagok felszívódását, csökkentik a bevitt szénhidrátok glikémiás indexét. Ennek köszönhetően ritkábban fordulnak elő vércukoringadozások, kiegyensúlyozottabbá válik a cukorbetegek vércukorszintje. A finomított élelmiszerek fogyasztása miatt élelmirost fogyasztásunk jelentősen elmarad a kívánatostól. A mai tudományos álláspont szerint napi 30-50 gramm élelmirost bevitele lenne optimális. |
Nátrium | 0,3g | Válasszuk mindig az alacsonyabb nátriumtartalmú terméket, mert szervezetünknek nagyon kevés sóra van szüksége! |
Az élelmiszereken feltüntethető vitaminok, ásványi anyagok és azok felnőttek számára ajánlott napi beviteli mennyisége (RDA):
Egy termékről akkor állítható – és a csomagolásán feltüntethető –, hogy valamely vitaminból vagy ásványi anyagból jelentős mennyiség található benne, ha a termék 100 grammjában vagy 100mililiterében az adott vitaminból vagy ásványi anyagból a lenti táblázatban szereplő ajánlott napi bevitel legalább 15%-át tartalmazza.
A-vitamin | 800μg |
D-vitamin | 5μg |
E-vitamin | 12mg |
K-vitamin | 75μg |
C-vitamin | 80mg |
B12-vitamin | 2,5μg |
B1-vitamin (tiamin) | 1,1mg |
B2-vitamin (riboflavin) | 1,4mg |
niacin | 16mg |
B6-vitamin (piridoxin) | 1,4mg |
folsav | 200μg |
pantoténsav | 6mg |
biotin | 50μg |
Cink | 10mg |
Fluorid | 3,5mg |
Foszfor | 700mg |
Jód | 150μg |
Kalcium | 800mg |
Króm | 40μg |
Magnézium | 375mg |
Mangán | 2mg |
Molibdén | 50μg |
Réz | 1mg |
Szelén | 55μg |
Vas | 14mg |
Kálium | 2000mg |
Klorid | 800mg |
Forrás: OÉTI A BIZOTTSÁG 2008/100/EK IRÁNYELVE (2008. október 28.) az élelmiszerek tápértékjelöléséről szóló 90/496/EGK tanácsi irányelvnek az ajánlott napi bevitelek, az energiaátváltási együtthatók és fogalommeghatározások tekintetében történő módosításáról
A termékeken vagy azok reklámjaiban szereplő állítások alapján akár azt is hihetnénk, hogy csupa egészséges termék vesz miket körül. Azonban ha ismerünk néhány előírást, akkor könnyebben kikerülhetjük a megtévesztés csapdáit.
Íme néhány, a termékeken leggyakrabban olvasható állítás és rendeletben szabályozott alkalmazhatósági feltételük:
- Zsírszegény (low-fat):
a termék zsírtartalma nem haladhatja meg a 3 g/100 g határértéket szilárd anyagok esetében, vagy a 1,5 g/100 ml határértéket folyadékok esetében. - Zsírmentes (fat free):
a termék zsírtartalma nem haladja meg a 0,5 g/100 g vagy 0,5 g/100 ml határértéket. - Alacsony cukortartamú:
a termék cukortartalma nem haladja meg az 5 g/100 g határértéket szilárd anyagok esetében, vagy a 2,5 g/100 ml határértéket folyadékok esetében. - Cukormentes (sugar free):
a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml határértéket. - Nátriumszegény vagy sószegény:
a termék nátriumtartalma nem haladja meg a 0,12 g/100 g vagy 0,12 g/100 ml határértéket, illetve az ezzel egyenértékű sómennyiséget. - Élelmi rostban gazdag (high in fiber):
a termék élelmirost-tartalma legalább 6 g/100 g vagy 3 g/100 kcal. - Fehérjében gazdag:
az élelmiszer energiaértékének legalább 12 %-át fehérje biztosítja.
Forrás: http://szenhidrat.net/