Ma már a legkisebb boltok polcain is sokszor találkozunk itthon nem termeszthető, egzotikus gyümölcsökkel, és talán még az is előfordul, hogy hirtelen a nevét sem tudjuk annak a finomságnak, amit már többször is ettünk. Külföldi nyaralás során még gyakoribb, hogy nem ismerünk bizonyos gyümölcsöket, és ha még le is küzdjük az ismeretlentől való félelmünket, elképzelésünk sincs annak szénhidráttartalmáról.
Ma már a legkisebb boltok polcain is sokszor találkozunk itthon nem termeszthető, egzotikus gyümölcsökkel, és talán még az is előfordul, hogy hirtelen a nevét sem tudjuk annak a finomságnak, amit már többször is ettünk. Külföldi nyaralás során még gyakoribb, hogy nem ismerünk bizonyos gyümölcsöket, és ha még le is küzdjük az ismeretlentől való félelmünket, elképzelésünk sincs annak szénhidráttartalmáról.
És ha szénhidráttartalomról van szó, akkor egyáltalán nem egyszerű összehasonlítani egy almát egy naranccsal. A gyümölcsök és a zöldségek különböző formájúak, méretűek, és míg az egyikről azt gondoljuk, hogy alacsony szénhidráttartalmú, könnyen kiderülhet, hogy ez csupán súlya és formája miatt van így.
Ha nincs kéznél semmilyen mérőeszköz, képzeljük magunk elé az alábbiakat, amelyek kb. 100 grammnak felelnek meg:
- 20 szem közepes szőlő
- 70 szem áfonya
- egy nagyobb alma fele
- 12 szem cseresznye
- 25 szem közepes málna
- 12 szem közepes eper
#1 Kasaba dinnye: 100g 7g szénhidrátot tartalmaz. Dél-Amerikában és az Egyesült Államok délnyugati részén termesztik, különösen Kaliforniában és Arizonában. Nevét Kasaba-ról (Törökország) kapta, ahonnan az Egyesült Államokba importálták a 19. század végén. A többi dinnyéhez hasonlóan a kasaba dinnyét is nyersen fogyasztják, de mivel nem olyan édes és ízletes, mint más dinnye fajták, a kasaba kevésbé népszerű. Azonban előnyére szolgál, hogy hosszú ideig eltartható.Rendkívül gazdag C-vitamin és kálium forrás, de jelentős mennyiségben tartalmaz B6 vitamint is, amely csökkentheti a homocisztein szintjét, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője.
#2 Görögdinnye: 100g 8g szénhidrátot tartalmaz. Jelentős A-és C-vitamin forrás, tartalmaz béta-karotint és likopint, amely tápanyagok számos daganatos betegség kockázatát csökkentik. Megtalálható benne még citrullin is, amelyre az arginin nevű, inzulin-érzékenységet fokozó aminosav termeléséhez van szüksége a szervezetünknek. Magyarország a 4. legjelentősebb görögdinnye termesztő ország a görögök, spanyolok és olaszok után!
#3 Eper:100g 8g szénhidrátot tartalmaz. Az eper tele van olyan tápanyagokkal, amelyek miatt szívvédő, rákmegelőző és gyulladáscsökkentő gyümölcsként tartják számon köszönhetően ellagic sav és antocianin tartalmának.
#4 Sárgadinnye: 100g 8g szénhidrátot tartalmaz. A sárgadinnye a kálium, A-vitamin és a béta-karotin nehézsúlyú bajnoka. A kálium a megfelelő vérnyomás fenntartását és a sztrók kockázatának elkerülését szolgálja. Az A vitamin és a béta-karotin a jó látáshoz szükséges tápanyagok.
#5 Avokádó: 100g 8g szénhidrátot tartalmaz. Az avokádó nagyon gazdag egyszeresen telatetlen zsírsavakban, amelyek segítik a koleszterinszint csökkenését, bizonyos daganatos betegségek és a diabétesz kockázatát is. Remek lutein forrás, amely nagyban hozzájárul a bőr és a szemek egészségéhez, és ezen felül sokféle olyan gyulladáscsökkentő tápanyagot is tartalmaz, amelyek megelőzhetik az ízületi betegségek kialakulását. Jelentős rosttartalommal rendelkezik, ezáltal jó vércukorszint szabályozó.
#6 Szeder: 100g 6g szénhidrátot tartalmaz. A szeder gátolhatja a metalloproteináz enzimek működését, ezek ugyanis – nagy mennyiségben előfordulva – jelentősen hozzájárulnak a daganatos megbetegedések kialakulásához. A szederben polifenolok és antocianidok is megtalálhatók, amelyek hozzájárulnak a rákos megbetegedések és a szívproblémák megelőzéséhez.
#7 Mézdinnye: 100g 8g szénhidrátot tartalmaz. A mézdinnye sok vizet, rostot és levegőt, viszont kevés kalóriát tartalmaz, teltségérzetet okoz, ezért rendkívül jó fogyókúrás „eszköz”. Remek kálium forrás, amely segít a vérnyomás, a szívbetegségek és a sztrók kialakulásának csökkentésében.
#8 Grépfrút: 100g 7,2g szénhidrátot tartalmaz. A grépfrút rendkívüli C-vitamin forrás, ami erősíti az immunrendszert. A piros vagy rózsaszínű grépfrút színe a likopin nevű antioxidánsnak köszönhető, amelynek szerepe lehet a daganatos betegségek megelőzésében. Ezen felül tartalmaz pektint, amely egy oldódó rost, és szerepet játszhat az érelmeszesedés folyamatának lassításában és a koleszterinszint csökkentésében.
#9 Narancs: 100g 8,5g szénhidrátot tartalmaz. A narancsban több, mint 170 féle daganatos megbetegedést gátló fitokémiai anyag és 60 féle flavonoid található. Számos szívvédő tápanyag – beleértve a vérnyyomáscsökkentő káliumot, koleszterinszintcsökkentő pektint, és a homocisztein-szint csökkentő folsav – gazdag forrása. Rengeteg C-vitamin is megtalálható benne.
#10 Őszibarack: 100g 8,5g szénhidrátot tartalmaz. Az őszibarack remek kálium, kalcium, béta-karotin, C-, K-és A-vitamin forrás.
#11 Papaya: 100g 10g szénhidrátot tartalmaz. 3 rendkívül fontos antioxidáns tartalmaz – C-, E-és A-vitamin -, amelyek segítenek a koleszterin oxidációjának megelőzésében és szerepe van a szívbetegségek és az érelmeszesedés kockázatának csökkentésében. A papaya az egyik legjobb fehérjebontó emésztő-enzim forrás, és segít csökkenteni a gyulladásokat.
#12 Vörösáfonya: 100g 12g szénhidrátot tartalmaz. Az áfonya legismertebb hatása a húgyúti fertőzések elleni védelem, amely a benne található proantocianidoknak köszönhető. De ezen kívül még tartalmaz több fontos egészségvédő, gyulladásgátló tápanyagot és antioxidánst .
#13 Szilva: 100g 13,1g szénhidrátot tartalmaz. A szilvának magas a fenol-tartalma
Forrás:: http://szenhidrat.net/