A futásról gyógytornász szemmel

Vége a nyárnak, a kánikulának, a szabadságoknak. A nagy melegben sokan nem szeretnek futni, a tapasztalatok szerint azonban ősszel hirtelen megnő a hobbifutók száma. Ha téged is érdekel a futás, ami egy remek test-karbantartó, állóképesség javító sport és egyben a legjobb kardió mozgás is, jó ha tudsz pár dolgot, amivel elkerülheted a sérüléseket és fájdalmakat.

futással kapcsolatos praktikákról Hegedűs – Végh Zsófia gyógytornász ad néhány jótanácsot.

A cipő

futás nem nagy befektetésekkel járó sport, úgy mint a lovaglás vagy a vitorlázás, ahol sokkal több felszerelésre van szükség. Ami a legfontosabb futásnál, az a cipő. Ez az egyetlen dolog, amit érdemes tudatosan kiválasztani, hiszen nagyon fontos, mit viselsz a lábadon. Ha nem megfelelő a cipő boltozata, illetve nincsen megfelelő alátámasztás és erőeloszlás, azzal több ízületedet is túlterhelheted.
Cipővásárlás előtt a legjobb megoldás a talpnyomáselemzés sportorvosnál vagy gyógytornásznál (lehetőleg járás közben végzett), amellyel megtudhatod milyen dőlésű a bokád és milyen lábbelire van szükséged.

A futás a cipőnél kezdődik és ha rosszul választunk gyakran ott ér véget. Ajánlott a szakértelemmel kiválasztott lábbeliForrás: 123rf.com

Bemelegítés nélkül soha

Sokan gondolják azt, hogy a futás előtt nem szükséges a bemelegítés, mert a futás maga a bemelegítés. Ez nagyon rossz megközelítés. Gondolj csak bele, mi történik, ha nagy lendülettel belefogsz egy 5 km-es távba, átlag sebességgel, a hideg izmaiddal. Szegény muszklik azt sem tudják, mi történik éppen velük és hogyan alkalmazkodjanak ilyen gyorsan. Könnyen sérülés lehet a vége. 
Bemelegítés hatására az izmokban több hajszálér nyílik meg, javul a keringés és javul az izmok oxigénellátottsága is. Szánj rá 10-15 percet!Mozgasd át ízületeidet, körözz velük. Fokozatosan növekvő intenzitással végezz dinamikus gyakorlatokat, majd egy kis futóiskolát, lassú kocogásból váltva rövid vágtákba.

A fokozatosság a lényeg

A nyári kihagyás után nem feltétlenül kell maratoni távval kezdeni. Az interneten megannyi edzésterv található arról, hogyan építsd fel a saját futóprogramodat. Ha azonban bizonytalan vagy, nyugodtan kérd ki ebben is szakember véleményét, aki egyéni tervet készíthet kifejezetten rád szabva.

Keresztedzés és pihenőnapok

Tudtad, hogy a futáshoz is szükségünk van megfelelő törzsizomzatra ahhoz, hogy hatékonyan végezzük?Iktass be olyan napokat, amikor erősítő edzést végzel, legyen ez saját testsúlyos vagy eszközös gyakorlatsor.A fogyáshoz sem elég a kardiózás, a futás, a súlyzós edzések fontosabbak a testsúly csökkentéséhez!
Ne feledkezz meg azokról a napokról sem, amikor csak a pihenésé a főszerep! A megfelelő regeneráció elengedhetetlen a fejlődésedhez.

Nyújtás

Biztos unalmasnak tartod, annyiszor hallottad már, de nyújtani muszáj! Persze csak akkor, ha jót akarsz magadnak. Mehet az SMR hengerezés is, majd a szépen kitartott statikus nyújtó gyakorlatok.
A futóknál fájdalom leggyakrabban a térdhajlító izmokban, a térd körül, a sípcsontnál, az Achilles-ínban, a bokában, esetleg a sarokcsontban jelentkezik. Ha figyelembe veszed a fent leírtakat, könnyebben elkerülheted ezeket a panaszokat, így igazi öröm és feltöltődés lesz számodra a futás.

Közhely vagy nem, futás után nyújtani kell!Forrás: 123rf.com

Túlsúly esetén

Fontos, hogy tudd, ha túlsúllyal küzdesz, akkor nem biztos, hogy a futás a legalkalmasabb sport az életmódváltás elkezdéséhez.Kezd inkább sétával, nordic walkinggal és ha már megfelelő a testsúlyod a BMI alapján, akkor indulhat a kocogás.Így már kisebb az esélye annak, hogy ártasz vele az ízületeidnek.

Forrás: https://gyogyzona.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük