Stresszevés – miért eszünk többet nehéz időszakban?

A stressz által felszabadított hormonok, illetve a magas zsír-, és cukor tartalmú ételek a túlevésre sarkallnak. Mi okozza, és hogyan lehet csökkenteni a vágyat?

stresszevésnek nincs köze a fizikai éhségérzethez. Egy olyan érzelmi étkezési minta, melyben az emberek az evést használják fel ahhoz, hogy megbírkózzanak stresszes szituációkkal.

Néhányak számára a stresszevés tanult szokásForrás: 123rf.com

Mi áll a stresszevés mögött?

A stressz rövidtávon csökkenti az étvágyat. A szervezet ilyenkor adrenalint termel, ami védekező reakciót indít be, és átmenetileg felfüggeszti az éhségérzetet. Viszont ha a stressz hosszabban fennáll, akkor a szervezet átvált a kortizol hormon termelésére, ami épp ellenkezőleg, növeli az étvágyat.

A stressz az étkezési preferenciákat is befolyásolja.Számos tanulmány azt mutatta ki, hogy a fizikai vagy érzelmi stressz megnöveli a zsírban vagy cukorban gazdag ételek kívánatosságát. Az ilyen ételek hatása segít a stresszes állapot ellensúlyozásában, ami megmagyarázhatja, hogy miért nyúlunk rögtön ezekhez, ha problémába ütközünk.

Ha a stresszevés gyakori, negatívan befolyásolhatja az egészségetForrás: 123rf.com

A stresszevés nem csak annak tudható be, hogy valakinek nincs elég önfegyelme. A Medical News szerint például több ok is van, ami miatt ez a szokás kialakulhat:

  • Néhány ember számára a stresszevés tanult szokás. Lehet, hogy azért nyúlnak az édességekhez, mert kisgyerekként a szüleik így jutalmazták őket egy nehéz nap után.
  • A negatív érzelmekkel mindenkinek nehéz megküzdenie. Ezeket ösztönösen a lehető leghamarabb meg akarjuk szüntetni, és erre a legegyszerűbb rövidtávú megoldás olyan ételeket enni, melyek „boldogabbá” tesznek.

A stresszevés nem az egyetlen, ami nehezebb időszakokban hozzájárulhat a plusz kilókhoz. A stressz alatt álló emberek általában az evési szokásaik megváltozása mellett nem alszanak eleget, és kevesebbet is mozognak. Ha a stresszevés gyakori, visszatérő védekező mechanizmussá válik a problémák feldolgozására, negatívan befolyásolhatja az egészséget.

Hogyan lehet csökkenteni a stresszevést?

Az első lépés, amit a stresszevés megállítása érdekében tehetünk, az, ha felismerjük a kiváltó okokat és azokat a helyzeteket, amikor az ételben keressük a megoldást.

  1. Találj valamit, amivel helyettesítheted az evést, ha stressz ér téged.
  2. Ne tarts otthon sok rágcsát és édességet. Ha tudod, hogy ott vannak a fiók mélyén, nehezebb őket megállni, mint ha nem lennének ilyen könnyen elérhetők.
  3. A testmozgás általánosságban csökkenti a stressz negatív hatásait. Néha már egy séta is csodákra képes, de a jógát, a tornát, a futást is kipróbálhatod, amelyek ötvözhetik a mozgás és a meditáció jótékony hatásait.

Forrás: https://gyogyzona.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük