Cukorbetegként sem kell lemondani a finom falatokról, és a nasizásról sem.
Az emberek többsége – még akkor is, ha nagyon egészségesen él – szereti néha magát megjutalmazni egy-egy finomsággal, ami jól tud esni a nehéz nap végén, és kitölti az étkezések közötti helyet.
Ezek a finom falatok általában valamilyen könnyen és gyorsan elérhető, cukorban, szénhidrátokban és zsírokban gazdag nassolnivalók, amik fogyasztása általában olvasás, filmnézés vagy közös beszélgetések során zajlik. Kis mennyiségben még nincs is ezzel probléma, ám a túlzásba vitt nasizásnak számos komoly egészségügyi következménye lehet.
Nassolnivalók cukorbetegeknek
Ahogy a mindennapi étkezés, a cukorbetegek számára a nasizás is sokkal több odafigyelés igényel, hiszen fontos olyan rágcsálnivalókat választani, amelyek magas rost- és fehérjetartalmúak és egészséges zsírokban gazdagok, hiszen ezek a tápanyagok segítenek kordában tartani a vércukorszintet, és lassú felszívódásúak. Tehát nem kell lemondani az édességekről és a sós finomságokról sem, csak meg kell találni a módját, hogyan fogyaszthatók cukorbetegként is.
A hummusz remek rost- , vitamin- és ásványi anyagforrás, ráadásul sok fehérjét is tartalmaz, ezek a tulajdonságok pedig segítenek a vércukorszint szabályozásában. Friss, nyers zöldségekkel kiegészítve kitűnő mártogatós lesz belőle.
Aki inkább édes nasira vágyik, érdemes kipróbálnia a málnás chiapudingot, hiszen fehérjét, rostot és omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Ezenkívül kimutatták, hogy a chiamag fogyasztása segít csökkenteni a trigliceridszintet, ami jótékony hatással lehet a szív egészségére. Ez azért előnyös, mert a cukorbetegeknél nagyobb a szívbetegség kialakulásának kockázata.
A mogyoróvaj-alma párosítás nemcsak finom harapnivaló, hanem egészséges is: az alma tápanyagokban gazdag, beleértve a B-vitaminokat, a C-vitamint és a káliumot, míg a mogyoróvaj jelentős mennyiségű E-vitamint, magnéziumot és mangánt tartalmaz, amelyekről ismert, hogy segítenek a cukorbetegség kezelésében.
Az avokádó magas rosttartalma és egyszeresen telítetlen zsírsavai jó barátai a cukorbetegeknek, ezek ugyanis megakadályozhatják a vércukorszint emelkedését étkezés után. Lehet fogyasztani magában, pirítósra kenve, de guacamoleként is, zöldségekkel mártogatva.
A túró remek választás cukorbetegek számára, hiszen magas a fehérje-, és alacsony a zsírtartalma. Ennél a desszertnél csak arra kell figyelni, hogy cukor helyett édesítő kerüljön bele, valamint mindenképp bogyós gyümölcsökkel ajánlott fogyasztani, hiszen ezek stabilizálják a vércukorszintet.
A tepsiben sült csicseriborsó nemcsak finom rágcsálnivaló, de a kutatások kimutatták, hogy a hüvelyes rendszeres fogyasztása szerepet játszhat a cukorbetegség súlyosbodásának csökkentésében, köszönhetően a vércukorszint kezelésében rejlő potenciálnak.
A tojásos muffin fő előnyei a tojásból származó fehérjék és a zöldségekből származó rostok, ezek fogyasztása segíthet a vércukorszint stabilitásában. Reggelire és akár gyors harapnivalónak is tökéletes.
A diákcsemege nagyon jó nassolnivaló lehet olvasás vagy filmnézés közben, hiszen az olajos magvaknak magas a rost- és egészséges a zsírtartalmuk. Arra kell figyelni, hogy az aszalt gyümölcsökből csak keveset fogyasszunk, hiszen ezeknek nagyon magas a cukortartalmuk.
Forrás: https://femina.hu/