6 tanács arra, hogyan éljünk együtt a cukorbetegséggel!

A diabetes egyre több embert érint a világon. Mivel egy olyan krónikus betegségről van szó, amelynek kezelése sok erőfeszítést, türelmet és fegyelmet igényel a páciensek részéről, a pszichológusi támogatás gyakran szükséges lehet a betegség feldolgozásához.

A diabetesről általában

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy diabetes) a glükóz szervezeten belüli feldolgozásának zavara, melynek hátterében két ok állhat: vagy a hasnyálmirigy béta-sejtjei nem termelnek elég inzulin nevű hormont a szervezetben (1-es típusú cukorbetegség), vagy a szervezet érzéketlen az inzulinnal szemben (azaz inzulinrezisztencia áll fenn; 2-es típusú cukorbetegség). Az inzulin hiánya miatt a szervezetben felhalmozódik a glükóz, mely súlyos következményekhez vezet. Mindkét típusú cukorbetegség kezelése összetett: rendszeres gyógyszerszedést vagy inzulinadagolást, vércukorszint-mérést, testmozgást és speciális étrendet igényel, melyek megtanulása és állandó gyakorlása megterhelő lehet a betegek és családtagjaik számára.

A cukorbetegség és a stressz

A cukorbetegség érzelmileg megterhelő állapot. Nem csak azért, mert a diagnózis felállításakor a páciensek szembesülnek azzal, hogy egy krónikus betegséggel kell együtt élniük a továbbiakban, hanem azért is, mert a betegség miatt kénytelenek megváltoztatni életmódjukat és napi szokásaikat. Kutatások azt igazolják, hogy amennyiben valaki megtanulja a stressz helyes kezelését, jobban tudja kontrollálni vércukorszintjét is. Emiatt elmondható, hogy a diabetes kezelésének egyik fontos területe a stressz megfelelő szinten tartása. Stresszhatás alatt ugyanis az idegrendszer és az agyalapi mirigy noradrenalit és kortizolt, más néven stresszhormonokat kezd el termelni. A noradreanlin és a kortizol felszabadulásakor a máj több glükózt termel, így emelkedik a vércukorszint.

A pszichológus szerepe a diabetes kezelésében

A diabetesben szenvedők esetében kétszer olyan gyakori a depresszió előfordulása, mint azoknál, akik nem küzdenek ezzel a betegséggel. A depresszió egyes tünetei, mint például a fáradtság, a közönyösség azt eredményezhetik, hogy a beteg elhanyagolja a kezelést, és az egészségére káros viselkedést tanúsít, mint például a túlevés vagy a gyógyszerek mellőzése. A depresszió és a diabetes kapcsolatát vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a depresszió kezelésének hatására a hangulat javul, a vércukorszint pedig megfelelővé válik. A pszichológussal való munka ideje alatt sor kerül a beteg fizikai és az érzelmi életének részletes megbeszélésére, az egészséggel kapcsolatos nézetek és viselkedések vizsgálatára. A szakemberrel a páciensek részletesen feltérképezik a betegek cukorbetegséggel és saját diagnózisukkal kapcsolatos tudását.

Tippek a cukorbetegséggel való harmonikus együttéléshez

1. Ismerjük meg a tényeket! A diabetes-szel kapcsolatos információk megszerzése és a diagnózis pontos ismerete segíteni fog abban, hogy képesek legyünk átgondolt döntéseket hozni állapotunk kezelésére vonatkozóan. Mielőtt orvoshoz vagy más egészségügyi dolgozóhoz mennénk, írjunk listát kérdéseinkről és aggodalmainkról!

2. Fogadjuk el az érzéseinket! Tanulmányok azt mutatják, hogy azok, akik elismerik a negatív érzéseiket a cukorbetegséggel kapcsolatban, jobban törődnek saját magukkal és folyamatosan stabil a vércukorszintjük. A diabetes-szel kapcsolatos negatív gondolatok és érzések, mint például a táplálkozással kapcsolatos aggodalmak figyelmen kívül hagyása növeli a stresszt. Ezért például, ha idegesek leszünk egy magas cukortartalmú étel láttán, számoljunk el tízig, figyeljük meg az érzést, gondolatban képzeljük el, hogy valóban elfogyasztjuk azt az ételt, és érezzük át annak hatásait a szervezetünkre. Máris nem lesz olyan kínzó a vágy!

3. Próbáljunk meg kiegyensúlyozottak maradni! Ne engedjük, hogy a cukorbetegség legyen életünk középpontjában! Nem a betegség határoz meg minket! A diabetes ellenére ugyanazok vagyunk, mint a betegség előtt. Személyiségünk, céljaink, kapcsolataink nem változnak meg ettől a betegségtől.

4. Próbáljunk ki új dolgokat! Bár cukorbetegség jelentős változtatásokat igényel az életmód tekintetében, lehetőséget is ad arra, hogy például új recepteket, ételeket és tevékenységeket próbáljunk ki.

5. Mozogjunk okosan! A rendszeres mozgás segít abban, hogy megfelelően kezeljük a stresszt, de abban is, hogy testsúlyunk optimális legyen. Tűzzünk ki magunk elé apróbb, de megvalósítható célokat, amelyeket könnyebben el tudunk érni. Megerőltető sportok helyett, a rendszeres és nem megerőltető testmozgást javasoljuk, például a gyaloglást. Kezdjük naponta 10 perccel, és ezt lassan, fokozatosan emeljük 20 majd 30 percre.

6. Építsünk ki egy erős támogató rendszert saját magunk köré! Tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel tartják be az egészségügyi kezeléseket, ha támogató a környezetük. Kifejezetten a diabetes-szel foglalkozó kutatások pedig azt az eredményt hozták, hogy azok a cukorbetegek, akiket a családtagok vagy a barátok támogatnak, egészségesebb vércukorszinttel rendelkeznek még a stresszes időszakokban is. Beszéljünk bátran a családtagjainkkal, barátainkkal megváltozott életvitelünkről, így ők is könnyebben tudnak alkalmazkodni hozzánk.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük