2-es típusú cukorbetegség és a túlsúly közötti kapcsolat

Szerző: SZEGEDI LÁSZLÓ | 2015. 12. 28.

Már biztos: egyértelműen kimutatható kapcsolat van a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, tüneteinek súlyosbodása és a túlsúly között.

Napjainkban szinte járványszerűen terjed a cukorbetegség, melynek egyik legfőbb oka szakértők egybehangzó véleménye szerint a helytelen életmód. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) szerint a cukorbetegség és az elhízás a 21. század legnagyobb egészségügyi kihívását jelenti. A statisztikai adatok valóban megdöbbentőek: a világon csaknem 400 millió ember cukorbeteg, és nekik közel felük nem is tud róla. Becslések szerint tíz év múlva minden tizedik 20-70 év közötti ember cukorbeteg lesz. Milyen kapcsolat áll a túlsúly és a cukorbetegség között? Miként lehet életmódváltással akár teljesen meggyógyítani ezt a betegséget? Cikkünkből választ kaphatsz ezekre a kérdésekre.

Bár a nem, életkor és öröklött hajlam mind rizikófaktornak számítanak a cukorbetegség és az elhízás esetében, mostanra minden kétséget kizáróan világossá vált, hogy a modern életvitel is rendkívül fontos szerepet játszik mindkét probléma kialakulásában.

De van-e kapcsolat a cukorbetegség és a túlsúly között?

A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 80-90%-a egyúttal túlsúlyos is. A túlsúly igen nagyfokú terhet ró a szervezet egészére, többek között jelentősen megnehezíti a megfelelő vércukorszint fenntartását. Sőt, egyértelmű összefüggés található a túlsúly és az inzulinrezisztencia között. Az inzulin azáltal csökkenti a vércukorszintet, hogy elősegíti a cukrok sejtekbe jutását. Inzulinrezisztencia esetén azonban a sejtek nem jutnak megfelelő mennyiségű cukorhoz, amitől azok „éheznek”, ugyanis részben kevesebb inzulin-receptor képződik a sejtek felszínén, részben pedig az inzulin-receptorok szerkezete megváltozik – így a sejtek felületén található inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni.

Ha valaki már cukorbeteg, akkor ilyen esetben még több inzulint kell szednie, hogy a cukor eljusson a sejtekbe. Ha pedig valaki nem cukorbeteg, a hosszan tartó inzulinrezisztencia hatására végül azzá válik.

A cukorbetegség megelőzése és gyógyításának elősegítése életmódváltással

A cukorbetegek 5-10 százaléka 1-es típusú cukorbetegségben szenved, míg a fennmaradó 90-95 százalék 2-es típusúban. Tudni kell, hogy bár mindkét esetben szerepet játszanak genetikai és egyéb környezeti tényezők, a 2-es típusú cukorbetegség elsődleges rizikófaktora az elhízás.

Ahhoz, hogy a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét jelentősen lecsökkentsd, tarts fenn egészséges testsúlyt és rendszeresen mozogj (legalább heti 150 perc közepes intenzitású, vagy 75 perc magas intenzitású edzés). Ne dohányozz és alkoholt csak mértékkel fogyassz, valamint ügyelj a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitelére is!

Számos betegség nem csak megelőzhető, de kezelhető is egészséges életmóddal.

Az 1982-ben alapított Elhízás Szövetség ajánlása szerint már kismértékű fogyás (5-10 százalékos) is komoly segítség a cukorbetegség megelőzésében, illetve a betegség kialakulásának késleltetésében – még akkor is, ha valaki a magas rizikófaktorú csoportba sorolandó. Ha a cukorbetegség már kialakult, akkor is létfontosságú az egészséges testsúly: ez ugyanis nagymértékben csökkenti a szükséges gyógyszeres kezelés mértékét és a lehetséges szövődmények (vakság, stroke, szívroham) megjelenését.

A fogyáshoz magas rost- és alacsony szénhidráttartalmú étrend ajánlott, napi 20-30 perc mozgással társítva. Ne felejtsd: mindig kérdezd ki orvosod véleményét, mielőtt új edzésprogramba vagy diétába kezdenél, különösen akkor, ha már cukorbetegséggel diagnosztizáltak!

Forrás:https://netamin.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük