TEDD AKTÍVVÁ AZ ÜNNEPEK KÖZÖTTI IDŐSZAKOT

Az adventi időszakot sokan éppen a várakozás szépsége miatt kedvelik. Aztán elérkezik a karácsony, az ünnepi vendégségek és az ajándékbontogatás időszaka, s utána kicsit úgy érzi az ember, hirtelen nincs mit várni. Mindez azonban csak felfogás kérdése. Vannak, akik a két ünnep közötti napokat is munkával töltik, mások otthon vannak, és a bejgli-kómából a sokadik sorozatnézésbe csapnak át. Ha a passzív pihenés híve vagy, ezzel nincs is semmi gond, és nem kell mindig száz százalékon pörögni. Tény viszont, hogy nem árt egy kis aktivitást beiktatni a töltött káposzta és a rántott hús közé.

Fókuszban a mozgás

Igen, a nagy ünnepi lakomák után nem árt, ha kicsit átmozgatod magad. A könnyebb ételek szintén csodát tesznek, de ha az időjárás engedi, akkor megéri a szabadban sétálni egy nagyot. Akár felkeresheted valamelyik közeli kirándulóhelyet, így hosszabb ünnepi kiruccanás nélkül is lehetőség van arra, hogy valami újat láss és tapasztalj. 

A közelgő újévi fogadalmak között rendszerint előkelő helyet foglal el a rendszeres sport, a fogyás iránti igény. A gyakorlatban később bebizonyosodik, hogy a fogadalmak csak ritkán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Az igazán nagy és tartós változások akkor következnek be az ember életében, ha valami belülről érkező indíttatás elegendő motivációt és erőt ad ahhoz. 

Vigyél rendszert az életedbe!

Elsősorban nem a határidőnapló beszerzésére gondolunk, de akár ez is megoldást kínálhat a jobb időbeosztásra. A rendszert megéri otthonodban kezdeni. Soha nem volt év közben időd arra, hogy igazán átnézd szekrényeid és megszabadulj a felesleges holmiktól? A két ünnep között elindíthatsz egy filmet, miközben válogatsz, hajtogatsz, és kíméletlenül nemet mondasz azokra a ruhákra, amiket egy-két éve elő sem vettél a szekrényből. 

A rendszer az online felületeken is kiemelt jelentőséggel bír. Tudtad, hogy a nap mint nap látott posztok nagy hatással vannak énképedre, magabiztosságodra, sőt, a tulajdonképpen érdektelen információk pörgetése órákat is elvesz a napjaidból? Itt az ideje, hogy a közösségi médiában kikövesd azokat az oldalakat, embereket, akik negatív érzést keltenek benned, vagy már nem relevánsak Számodra. 

Mi a Te motivációd? 

Az év végén az ember akaratlanul is egyfajta mérleget készít. Vajon úgy sikerült az elmúlt év, ahogy azt tervezted? Miben fejlődtél? Sikerült elérni egy új célt? Nehéz időszakon vagy túl, és szeretnél túllendülni a jövőben ezen? Mindannyian más tapasztalatokkal és persze motivációkkal vágunk neki a következő évnek. Ugyanakkor tény az is, hogy a január 1-e is csak egy nap a többi közül. Ha viszont már átélted azt a sikerélményt, amikor egy évre valami miatt pozitívan tudsz emlékezni, akkor megfelelő motivációt meríthetsz ebből. Mi lesz a Te motivációd 2024-re?  

Cél a fejlődés! 

Az emberi életnek sokféle dolog célt adhat. Az egyik az, hogy napról-napra, hétről-hétre jobb legyél valamiben. Ez lehet a munkád, a szabadidős elfoglaltságod, a sport, az egészségre való odafigyelés, vagy akár új tapasztalatok gyűjtése is. Az évek múlásával a fejlődést is szinte kézzel foghatónak érezheted, de ehhez sokszor tudatos döntések vezetnek. 

Nem kell, hogy minden nap hasznosnak érezd magad, az embernek szüksége van arra is, hogy néha csak legyen és kikapcsoljon. A legtöbbször azonban kell az a belső motiváció, ami előrevisz azokon a napokon is, amikor igazából felkelni sincs kedved. Ilyenekből pedig általában mindenki életében adódik. Tűzd ki célként egy jobb önmagad megvalósítását!

Fejlődj az olvasás által! 

Gyermekkorodban biztosan sokszor hallottad, hogy az olvasás fejleszti a szókincset. Felnőttként sokkal több előnyét is megtapasztalhatod ennek az elfoglaltságnak. Nemcsak kikapcsolódhatsz, hanem megoldást találhatsz életed problémáira, más szemszögből tekinthetsz gondjaidra, és az érzelmi intelligenciád is magasabb szintre léphet. Mielőtt az első unalmas olvasmánytapasztalatra hagyatkozva kijelentenéd, hogy nem Neked való ez a tevékenység, nézelődj a regények világában! Mindenki megtalálhatja az ízlésének, korosztályának megfelelő szerzőt. 

Szerezd be az egészséges életmódhoz szükséges hozzávalókat!

Ha hiszel abban, hogy az újév új lehetőségeket is tartogat az életmódváltás terén, akkor a két ünnep között akár megrendelheted azokat az alapanyagokat, étrend-kiegészítőket, amelyektől nagyobb energikusságot és jobb egészségi állapotot vársz. Ilyenkor a legtöbbeknek van idejük utána olvasni a superfood-oknak, kiválasztani a hatóanyagok és a felszívódás szempontjából is tökéletes vitaminkészítményeket, ásványi anyagokat. Az otthoni edzés híveként kialakíthatsz ehhez egy megfelelő területet a lakásban, ahová súlyzókat, gumiköteleket, jógaszőnyeget és hasonló, praktikus és jól kihasználható eszközöket szerezhetsz be. Az egészséges életmód nem csak jön magától, hanem alapos átgondolást igényel, és ha kedvező áron akarsz vásárolni, akkor e tekintetben is megéri körültekintőnek lenni. 

Miért ne lehetne 2024 egy egészségesebb, sikeresebb, kiegyensúlyozottabb év? Az a jó az életben, hogy az új napok tényleg új lehetőségeket tartogatnak, amikor Te írhatod át sorsodat. 

Boldog Újévet Kívánunk! 

Írta: Kiss Anita

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük