Somogyi hatás, hajnali jelenség – cukorbetegként nem árt ismerni

A cukorbetegség igen összetett állapot, és előfordulhat, hogy a vércukorszint beállítása olykor nehézségekbe ütközik. Néha a glükóz szint csökkenése, néha annak emelkedése léphet fel. Inzulin kezelés esetén fontos tisztában lenni az ún. hajnali jelenséggel, valamint a Somogyi-effektussal, ugyanis ezek is állhatnak a reggeli magas vércukorszint hátterében. Hogy pontosan mit takarnak ezek az állapotok, illetve mi a különbség a kettő között, azt dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa magyarázta el. 

Vércukor esés és emelkedés 

A cukorbetegség kezelésére alkalmazott minden gyógyszermely, a vér inzulin tartalmát az aktuális vércukorszinttől függetlenül emeli, hipoglikémiát okozhat. 

Ha azinzulinnalkezelt cukorbetegek körében az inzulin és az elfogyasztott szénhidrát mennyiségének aránya és a fizikai aktivitás nincs egyensúlyban, (keveset eszik, vagy a kívántnál nagyobb dózisú inzulint alkalmaz, vagy többet mozog), akkor a vércukor kóros mértékben csökken, hipoglikémia lép fel. 

Az inzulin kezelés során jelentkező vércukor esés a választott kezelési módszer felépítésével, az alkalmazott inzulin készítmények fajtáival mutat összefüggést. 

Vércukor emelkedés a kora reggeli órákban egy hormonális válasz, ami mind a hajnali jelenség mind a Somogyi effektus esetén létrejön. Annak érdekében, hogy a két problémát el lehessen különíteni egymástól, szükséges az éjszakai vércukormérés, hiszen a hipoglikémiás szakasz csak a Somogyi-hatás esetén jelentkezik- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. 

Hajnali jelenség és Somogyi-effektus 

Hajnali jelenségről akkor beszélünk, ha az éhomi vércukorszint reggel 5:30 és 7:30 közötti időben a lefekvéskor mért -elfogadható tartományban levő- vércukor értékhez képest 2,0 mmol/l-rel emelkedik, méghozzá megelőző éjszakai hipoglikémia nélkül. A diagnózis felállításához szükséges az éjszakai vércukormérés 22, 03 és 06 órakor. 

A hajnali jelenség a szervezet természetes reakciója a hormonok (kortizol, növekedési hormon és katekolamin) hatására, amelyek a reggel közeledtével szabadulnak fel. Ezek a hormonok váltják ki a glükóz felszabadulását a májból. Ennek következtében hajnalban a vércukorszint meredeken emelkedik. 

Hajnali jelenség esetén az inzulinbevitel precíz növelése, vagy más típusú bázis inzulin választása hozhat javulást. 

Somogyi effektus az ismert, vagy felismeretlenül maradó hipoglikémiát  néhány órán (ill. 12-36 órán) belül követő vércukor emelkedés. Kiváltásában a kontrainzuláris  hormonszint ( glucagon, epinephrin) emelkedése,a máj glukóz kibocsájtásának következményes fokozódása, valamint a hipoglikémia korrekcióra alkalmazott szénhidrát bevitel szükségesnél nagyobb mértéke játszik szerepet.  A következményes vércukor emelkedés megelőzése csakis a kiváltásában szerepet játszó vércukor esés felismerésével, kiküszöbölésével és okának tisztázásával lehetséges. A teendőket a kiváltó ok határozza meg: étkezési rend, a fizikai aktivitás összehangolása 

Más kezelés szükséges! 

Mivel a két állapot két különböző (sőt, ellentétes) terápiás módszert kíván, ezért nagyon fontos az elkülönítésük. Ezt csak az éjszakai vércukorméréssel lehet megoldani (szöveti cukormonitorozó eszköz használatát is indokolhatja) Amennyiben a magas vércukorszintet alacsony előzi meg, akkor Somogyi-effektussal állunk szemben, melyet kevesebb esti inzulin adásával oldhatunk meg. Hajnali jelenség esetén, mivel nincs megelőző hipoglikaemia, így azt több inzulin adásával lehet kiküszöbölni- természetesen szakorvossal történt konzultáció alapján. 

Forrás:https://www.cukorbetegkozpont.hu/

Téma szakértője

DR. POROCHNAVECZ MARIETTA

Szakterületek:

diabetológus, belgyógyász, terhességi cukorbetegség specialistája

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük