Sok jövőbeli cukorbeteg előzhetné meg a diabéteszt, ha ezt az egy orvosi tanácsot megfogadná.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a mozgásnak milyen nagy szerepe van a cukorbetegség megelőzésében – újabb kutatás bizonyította:

„A szakszerű felügyelet mellett 12 hónapon át végzett közepes erősségű, illetve intenzív aerob mozgás 10 éves távlatban kb. fele részben volt képes megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását egy új kínai tanulmány szerint, amely a JAMA Internal Medicine orvosi szaklapban jelent meg.

Ezt az eredményt ráadásul olyan embereknél érték el, akiknél nagy volt a nem alkoholos eredetű zsírmáj és a hasra történő (centrális) elhízás kockázata. Az első, felügyelet melletti évben a 220 résztvevő 94,5%-a hajtotta végre az elvárt mozgásprogramot, majd 81,4%-uk ragaszkodott ehhez a 10 év során. A résztvevők átlagéletkora 54 év, a férfiak aránya 32,3% volt

A cukorbetegség kockázata a közepes erősségű mozgást végzőknél 53%-kal, az intenzív mozgást végzőknél 49%-kal csökkent a nem edzőkhöz képest.”

Cukorbetegség és életmódterápia

A 2-es típusú cukorbetegség fő terápiás módszere az életmód terápia. Bár sokan úgy gondolják, hogy a gyógyszeres/inzulinos kezelés az alap terápia, és a mozgás/diéta annak csak kiegészítése, ám valójában ennek fordítottja az igaz! Előfordulhat, hogy a megfelelő dietoterápiával, azaz a helyes táplálkozással és a napi rendszeres közepes intenzitású mozgással elérhető, hogy a betegnek nincs is szüksége gyógyszerre/inzulinra– egyedül a személyre szabott életmód terápia is biztosíthatja a normoglikémiás (4 és 8mmol/l közötti vércukorszintet) állapotot. Ez már minimálisra csökkentheti a szív és érrendszeri kockázatot!

A cukorbetegség szakszerű diéta nélkül nem szelídül meg

A cukorbetegek diétája az egészséges táplálkozásnak megfelelő, életviteltől függő csökkentett szénhidrát és kalória bevitel, melynek alapjait a dietetikussal történő konzultáció során sajátíthatja el a beteg. Fontos a meghatározott mennyiségű CH-bevitel, valamint a gyorsan és a lassan felszívódó szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása. Lényeges elem, hogy a beteg kiiktassa étrendjéből a hozzáadott cukrot, valamint a fehér, finomított lisztet és az abból készült pékárukat. Az étrend összeállítását minden esetben állapotfelmérés előzi meg, ugyanis az életkor, életviteli szokások, tevékenységek lényegesen befolyásolják a javasolni kívánt diéta elemeit (például életkor, BMI, esetleges étel intoleranciák, egyéb betegségek)

A javasolt mozgás: heti minimum 150 perc közepes intenzitású mozgás, valamint heti 2-szer, 3-szor súlyzós edzés (3-szor 8-10 –es ismétléssel). Ezeket a gyakorlatokat csak úgy kezdje el, hogy előtte konzultál orvosával, és esetleg igénybe veszi mozgásterapeuta, ebben jártas személyi edző segítségét!

Forrás: Egészségkalauz.hu

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük