Mit kellene tudnunk, ha a családban cukorbeteg van?

Ellentétben sok más betegséggel, ma a diabétesz ellátása nagy részben a beteg kezében van. Persze az orvos segítsége, tanácsa, felügyelete változatlanul fontos szerepet játszik.

Ijesztően hangozhat, hogy a beteg nyakába varrom a tennivalók nagy részét. Ahhoz, hogy valaki képes legyen megbízhatóan kezelni cukorbetegségét, értenie kell, mi is történt a szervezetében. Aztán persze lehet majd arról beszélni, miért fontos a diéta, testmozgás és a ma elérhető gyógyszerek a cukorbetegek számára. 

diabetesz_cukorbetegseg_diabetologia.jpg

Sajnos az elmúlt 40 évben folyamatosan nő a cukorbetegek száma és egyre fiatalabb korban jelentkezik a betegség. Ennek az oka, hogy már középiskolás korban komoly túlsúllyal küzd az érettségizők egyre nagyobb hányada, s amit időskori diabétesznek hívtunk 40 éve, mára a 30 év alatti felnőtteknél jelentkezik. Így aztán ma már senki nem beszel “időskori” cukorbetegségről.

Tehát mit is jelent maga a kifejezés? 

Diabetes mellitus – egy görög és egy latin szó kombinációja.

A diabetes azt jelenti görögül, hogy vizelet ürítés; mellitus pedig latinul azt, hogy méz ízű – azaz édes. Hosszú évszázadokkal ezelőtt észrevették már, hogy vannak emberek, akiknek édes a vizelete. Aztán persze arra is felfigyeltek, hogy ezek az emberek szomjasak lesznek, többet isznak, mint embertársaik. 

Miért emelkedik meg a vér cukorszintje? 

Amíg minden rendben megy, az étkezés alkalmával a felszívódott cukor eljut a véráramban a hasnyálmirigyhez. Ez a szerv mindig pontosan a cukor mennyiségének megfelelően termel inzulint, szűk határok között tökéletesen szabályozza a vér cukorszintjét. (Ezen alapul a terhesség 28. hetében a terheléses vércukor próba, biztosak szeretnénk lenni abban, hogy nem kap túl sok cukrot a méhben fejlődő magzat.) Ha valaki cukorbeteg lesz, étkezés után megemelkedik a vérben a cukor szintje, mert a hasnyálmirigy sajnos már nem képes a szükséges mennyiségű inzulint rendelkezésre bocsátani. 

Amíg minden rendben megy, a normális vércukor 5 mmol/L körül mozog. De ha 9 mmol/L fölé emelkedik, a vesék a cukrot a vizeletbe ürítik, mert ez a vese küszöbértéke. Minél magasabb a vér cukorszintje, annál több cukros vizet – ezzel együtt káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort – veszít a veséken keresztül, így az ember egyre szomjasabb lesz. Éjszaka is többször fel kell kelljen, s állandóan vizet kell igyon. Az élet így egy pár nap alatt alapvetően megváltozik. Ha még magasabbra emelkedik a vér cukorszintje, elkezdődik a zsírszövet lebontása is – egy-két hét alatt komoly súlyt veszíthet, mire orvoshoz fordul.

Összefoglalva, a cukorbetegség azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, s a vesék a megemelkedett vércukorszint miatt elkezdenek cukrot, vizet, kalciumot, káliumot, magnéziumot – azaz fontos oldatokat veszíteni. Tehát az egyik legfontosabb teendő, hogy az állandó cukor, víz és sokféle szükséges ásvány (kálium, kalcium, foszfor, magnézium stb.) elvesztését megakadályozzuk. Persze, próbáljuk a vércukorszintet a normális közelébe hozni, erre különféle módszerek állnak rendelkezésre.

Amikor cukorbetegségről beszélünk, legalább két csoportot kell megemlítenünk.

  • A diabéteszes betegek nagy része – több, mint 90 %-a – DM 2, vagyis kettes típusú cukorbeteg. Ez egy lassan, fokozatosan súlyosbodó betegség. 8 év alatt a hasnyálmirigy a cukorbetegek 85%-ánál elveszíti az inzulintermelő képességét, így a hiányzó inzulint a betegnek kell pótolnia.
  • A cukorbetegek kevesebb, mint 10 %-a juvenilis – azaz fiatalkori cukorbeteg, (legalább is nagy részük) fiatalon egyik napról a másikra lesz diabéteszes. Az ő esetükben nagyon gyorsan, szinte teljesen leáll a hasnyálmirigy inzulin termelése. Nekik rögtön el kell kezdeniük inzulint használni az élet minden napján, erről maguknak kell gondoskodni.

Dr. Szabó József endokrinológus cikke

Forrás: https://rmc.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük