Mit jelent a Dietetika?

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozási szokások kialakításában.

Milyen esetben forduljunk dietetikushoz?

Az alábbi élethelyzetekben, illetve betegségek esetén érdemes dietetikus szakembert felkeresni:

A dietetikusi munka sok különböző szakágat érint, így a beutaló orvosok is sok területen dolgozhatnak, többek között: sebészetbelgyógyászatbőrgyógyászatdiabetológiaendokrinológiafül-orr-gégészetgasztroenterológiakardiorológianefrológianőgyógyászatproktológiareumatológia.

Mi történik egy dietetikai tanácsadás során?

  1. Táplálkozási anamnézis felvétele: kikérdezzük az ügyfelet az életviteléről, szokásairól, betegségeiről, jelen panaszairól.
  2. Antropometriai vizsgálatok: testmagasság- és testsúlymérés, BMI kiszámítása, testzsírszázalékmérés.
  3. Étrendi napló elemzés: nagyon hasznos, ha az ügyfelek hoznak magukkal egy legalább három-öt napos étrendi naplót, gasztroenterológiai panaszoknál akár hosszabbat, ahol a tüneteket úgyszintén felírják. Ennek hiányában is végig vesszük az étkezési mintákat, szokásokat, de egy napló sokkal pontosabb képet ad.
  4. Tanácsadás az ajánlott diétával kapcsolatban: nyersanyagválogatás, főzési technológiák, ételrendelés, táplálékkiegészítők, mozgás, egyéb életmódbeli szokások megbeszélése – természetesen figyelembe véve az ügyfél körülményeit, hogy az átállás minél zökkenőmentesebb legyen.
ételallergia-ételintolerancia

Mit tartalmazzon a táplálkozási napló?

  1. Étkezés időpontja
  2. Étel megnevezése (amennyire pontosan tudjuk, írjuk le az alapanyagokat)
  3. Étel mennyisége (ha tudjuk, lemérhetjük, ha nem, akkor körülírhatjuk, például egy nagy tányérnyi, öklömnyi stb.)
  4. Ki készítette az adott ételt (házi vagy rendelt stb.)
  5. Tünetek (amennyiben vannak panaszaink, írjuk le ezek időpontját, típusát, erősségét)

Forrás: www.medicover.hu

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük