A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozási szokások kialakításában.
Milyen esetben forduljunk dietetikushoz?
Az alábbi élethelyzetekben, illetve betegségek esetén érdemes dietetikus szakembert felkeresni:
- Cukorbetegség, inzulinrezisztencia, csökkent glükóztolerancia
- PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma
- Túlsúly vagy éppen alultápláltság
- Szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, magas koleszterinszint)
- Táplálékallergia- és intolerancia
- Gluténnel összefüggő betegségek
- Tejfogyasztás okozta panaszok (tejfehérje allergia, tejcukor érzékenység stb.)
- Hisztaminintolerancia
- SIBO, azaz kontaminált vékonybél szindróma
- A gyomor betegségei (pl. gyomorfekély, refluxbetegség)
- Bélbetegségek (pl. Crohn-betegség, Colitis ulcerosa)
- Egyéb emésztőszervi panaszok (puffadás, hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés)
- Kismama étrend kialakítása
- Hasnyálmirigy betegségek
- A máj betegségei
- Epebetegségek
- Vesebetegségek
- Daganatos betegségek
A dietetikusi munka sok különböző szakágat érint, így a beutaló orvosok is sok területen dolgozhatnak, többek között: sebészet, belgyógyászat, bőrgyógyászat, diabetológia, endokrinológia, fül-orr-gégészet, gasztroenterológia, kardiorológia, nefrológia, nőgyógyászat, proktológia, reumatológia.
Mi történik egy dietetikai tanácsadás során?
- Táplálkozási anamnézis felvétele: kikérdezzük az ügyfelet az életviteléről, szokásairól, betegségeiről, jelen panaszairól.
- Antropometriai vizsgálatok: testmagasság- és testsúlymérés, BMI kiszámítása, testzsírszázalékmérés.
- Étrendi napló elemzés: nagyon hasznos, ha az ügyfelek hoznak magukkal egy legalább három-öt napos étrendi naplót, gasztroenterológiai panaszoknál akár hosszabbat, ahol a tüneteket úgyszintén felírják. Ennek hiányában is végig vesszük az étkezési mintákat, szokásokat, de egy napló sokkal pontosabb képet ad.
- Tanácsadás az ajánlott diétával kapcsolatban: nyersanyagválogatás, főzési technológiák, ételrendelés, táplálékkiegészítők, mozgás, egyéb életmódbeli szokások megbeszélése – természetesen figyelembe véve az ügyfél körülményeit, hogy az átállás minél zökkenőmentesebb legyen.
Mit tartalmazzon a táplálkozási napló?
- Étkezés időpontja
- Étel megnevezése (amennyire pontosan tudjuk, írjuk le az alapanyagokat)
- Étel mennyisége (ha tudjuk, lemérhetjük, ha nem, akkor körülírhatjuk, például egy nagy tányérnyi, öklömnyi stb.)
- Ki készítette az adott ételt (házi vagy rendelt stb.)
- Tünetek (amennyiben vannak panaszaink, írjuk le ezek időpontját, típusát, erősségét)
Forrás: www.medicover.hu