Cukorbetegség és alkohol

Akár 1-es, akár 2-es típusú cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenved valaki, a tudatos alkoholfogyasztásra még inkább oda kell figyelnie!

Mert igen, a cukorbetegek is ihatnak alkoholt, de tisztában kell lenniük azzal, hogyan hathat a szervezetükre, és hogyan kezelhetik ezt. Különösen óvatosnak kell lenniük az alkoholfogyasztás során a diétázóknak, mert az alkohol súlyosbíthatja a cukorbetegség egyes szövődményeit. 

MIRE IS KELL FIGYELNI?

  • Először is, az alkohol befolyásolja a májat a vércukorszint szabályozásában. Az alkoholfogyasztást követő néhány percen belül, de akár 12 órán belül is az alkohol hatására csökkenhet a vércukorszint. Alkohol fogyasztása után mindig ellenőrizni kell a vércukorszintet!
  • Az alkohol a vércukorszint emelkedését vagy csökkenését is okozhatja, attól függően, hogy mennyit iszik a diétázó. Egyes, cukorbetegség esetén alkalmazott gyógyszerek csökkentik a vércukorszintet azáltal, hogy a hasnyálmirigyet több inzulin termelésére serkentik. A gyógyszer vércukorszint-csökkentő hatásának alkohollal való kombinálása hipoglikémiához vagy „inzulinsokkhoz” vezethet, amely akár életveszélyes állapotot is okozhat. Italozás esetén szükség lehet a gyógyszer, vagy inzulin adagjának módosítására is, melyet mindig konzultáljunk meg kezelőorvosunkkal!
  • Soha nem szabad cukorbetegként éhgyomorra alkoholt inni! Az élelmiszer lelassítja az alkohol véráramba való felszívódását. Fontos szénhidrátot tartalmazó ételt vagy nasit illeszteni a napi menünkbe, ha alkoholt tervezünk inni a diétánk mellett. A legjobb választás, ha pl. rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült pogácsát, ropit, tönköly tallért, kekszet, vagy pattogatott kukoricát eszik a diétázó az itala mellé.
  • Alkohol fogyasztása előtt mindig meg kell mérni a vércukorszintet. Amennyiben alacsony vércukorszintet mér, semmiképp se fogyasszon alkoholos italt a cukorbeteg!
  • Az alkoholt mindig lassan, fokozatosan igya egy diétázó, és az alkoholos ital mellett mindig iszogasson alkoholmentest is, pl. ásványvizet, cukormentes diétás üdítőt!
  • Kutatások alapján biztonsággal nők esetében 1 egység, férfiak esetében 2 egység alkoholos ital javasolható cukorbetegség esetén.
  • Cukorbetegek számára nincs „legjobb” alkoholos ital, de arra mindenképp figyeljen a diétázó, hogy kerülje a magas cukortartalmú alkoholokat (pl. édes borok, likőrök, stb.). „Legjobb” választásként a száraz borok, száraz pezsgők javasolhatók. Figyeljünk arra is, hogy sok, „alacsony cukortartalmú” megjelölést viselő alkoholos italoknak magasabb az alkoholtartalma, mely szintén negatívan hathat a vércukorszintre.
  • Muszáj megemlítenünk az alkoholfogyasztás egyéb egészségügyi vonatkozásait is. Az alkoholfogyasztás vérnyomás emelkedést okozhat, ronthatja a neuropátiát (idegkárosodás), negatívan befolyásolja a koncentrációt, valamint az ítélőképességet is.

Egy jól betartott diéta esetén az alkoholos italok fogyasztása alkalmi jelleggel belefér az étrendbe. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy mindig legyünk őszinték a kezelőorvosunkkal, dietetikusunkkal az alkoholfogyasztást illetően. Legyünk tisztában az italfogyasztás következményeivel, és készüljünk fel tudatosan a vércukoringadozás és annak következményeinek korrigálására.

Forrás: https://www.diabeteszdieta.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük