Még a levegőtől is hízik? A cukorbetegség tünete is lehet!

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulását igen nehéz idejében észre venni, mert komolyabb tüneteket gyakran akkor okoz, amikor már szövődmények is megjelentek- éppen ezért fontos a rendszeres szűrés, főleg a magasabb rizikócsoportba tartozóknak. Azonban van néhány jel, ami még a kezdeti stádiumban figyelemfelhívó lehet. Ilyen az is, ha az illető testsúlya folyamatosan gyarapszik. A témáról Prof. Dr. Barkai Lászlóval, a Cukorbetegközpont diabetológusával beszélgettünk.

Szédülés, éhségrohamok, fáradtság

A 2-es típusú cukorbetegség fellépése nem az egyik napról a másikba megy végbe, hiszen jellemzően hosszú évek során alakul ki. Először a sejtek inzulinérzékenysége csökken, inzulinrezisztencia lép fel, később pedig egyéb prediabetes-es állapotok (IGT, IFG) is megjelennek. Fontos tudni, hogy már ezekben a stádiumokban is be kell avatkozni, mert ellenkező esetben 2-es típusú cukorbetegség alakul ki.

Sajnos gyakran tünetek nem jelzik a kóros állapotot, ha mégis, azt sokan másnak tulajdonítják. Ilyen panaszok pl. a fokozott szomjúságérzés, a gyakori vizelési inger, tartós fáradtság, éhségrohamok, rosszullétek, szédülés, gyengeség, valamint a hízás.

Elhízás és cukorbetegség. Mi volt előbb?

Sokan azt mondják, hogy a túlsúly okozza a cukorbetegséget. Mások meg azt, hogy a diabetes miatt mennek fel a kilók. Hogy kinek van igaza? Mindkét állítás igaz, ugyanis köztudott, hogy a 2-es típusú diabetes és a prediabetes-es állapotok egyik fő rizikófaktora a túlsúly, viszont maga a betegség is kiválthatja azt, hogy az érintett alig eszik, mégis hízik.

Alig eszem, mégis hízom-miért?

Sokan panaszkodnak arra, hogy alig esznek valamit, mégis egyre csak híznak. Ennek oka sok minden lehet, azonban a legtöbb esetben az energiabevitel több, mint amennyit a szervezet igényel. Ilyen pl. az életkor, ugyanis egy bizonyos kor után lassul az anyagcsere, illetve csökken az energiaigény is. Viszont sokan testük jelzéseit nem követik, ugyanannyit esznek, mint előtte, így a feleslegesen bevitt táplálék elraktározódik.

Viszont a 2-es típusú diabéteszben szenvedők is gyakran panaszkodnak hízásra, sőt, sokszor ez a tünet hívja fel a betegségre a figyelmet.

Hogy miért is okoz súlyfölösleget a cukorbetegség?

hízás cukorbetegség miatt“A hasnyálmirigy által termelt inzulin egy olyan hormon, mely segíti a glükóz beépülését a sejtekbe. Így tehát, ha a vércukor mennyisége megnő, úgy az inzuliné is növekszik. Viszont 2-es típusú cukorbetegségnél a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinra, így az nem tudja elvégezni a feladatát, ezért a vércukor szintje a vérben megnő, mivel nem képes a sejtekbe beépülni.  Viszont kompenzálásként egyre több inzulin termelődik (ám a sejtek továbbra is rezisztensek rá).  Az inzulinnak azonban amellett, hogy szabályozza a glükóz szintet, van még egy fontos hatása. Ez pedig az, hogy segíti a zsírok raktározását-tehát minél több az inzulin, annál nagyobb a zsírok felhalmozása”- magyarázza Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A fogyás cukorbetegséggel sem lehetetlen

Bár valóban nehezebb, de cukorbetegként sem lehetetlen a fogyás, sőt kell is a javuláshoz! Ehhez azonban több mindenre is szükség van: személyre szabott diétára, rendszeres testmozgásra, valamint – ha kell- megfelelő gyógyszerre/inzulinra.  Sajnos vannak olyan antidiabetikumok, melyek hozzájárulnak a hízáshoz (ilyen az inzulin is), viszont, ha a cukorbetegnek gondot okoz a súlyfelesleg leadása, vannak olyan készítmények, melyek pedig segítik a testsúlycsökkentést. Ilyen pl. a metformin, GLP-1 terápia, DPP-4 gátlók, SGLT2 gátlók.

Forrás: https://www.cukorbetegkozpont.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük