Két Oscar-díjas színész, akik cukorbetegséggel küzdenek

Tom Hanks 2013-ban hozta nyilvánosságra, hogy közel két évtized prediabétesz után cukorbetegség alakult ki nála. Halle Berry-t pedig 2005-ben villámcsapásként érte a hír, hogy cukorbeteg. A két színész egészen máshogy dolgozta fel a betegségét, igaz, az előzmények is mások voltak.

A kétszeres Oscar-díjas, négyszeres Golden Globe-díjas színész, rendező és producer évtizedek óta küzd a betegséggel, akinél fokozatosan alakult ki a 2-es típusú diabétesz.

Tom Hanks súlya sűrűn jojózott

36 éves kora óta kissé magasak a vércukorértékei, azaz prediabéteszes volt. 2013-ban viszont az orvosa közölte vele, hogy már egyértelműen cukorbetegségben szenved. A színész az évek alatt, szerepei miatt hol meghízott, hol lefogyott. A Számkivetett című kedvéért például 25 kilótól szabadult meg, viszonylag rövid idő alatt. Orvosai szerint ezek a gyakori ingadozások is hozzájárultak, hogy kialakuljon a betegség.

A színésznél fokozatosan alakult ki a 2-es típusú diabéteszForrás: 123rf.com

A most 65 éves színésznek az orvosa egykor azt mondta, hogyha ugyanannyi lenne a súlya, mint középiskolás korában, akkor megúszhatja a 2-es típusú diabéteszt. Hanks viszont tudta, hogy ez nem lehetséges, hiszen soha többet nem lesz 43 kiló, mint gimnazista korában. A Forrest Gump sztárja 2020 tavaszán a koronavírus-fertőzésen is átesett, de cukorbetegsége ellenére sikeresen felgyógyult.

Halle Berry-t sokkolta a betegsége

Az 54 éves Oscar-, Golden Globe-díjas színésznő 2005-ben egy forgatás során, a kamerák előtt lett rosszul. Kórházba kellett szállítani. Olyan rossz állapotban volt, hogy cukorbeteg-kómába került. Ekkor derült ki, hogy diabéteszes. Akkor még csak 39 éves volt, és teljesen felfoghatatlannak tűnt számára, hogy beteg.

Halle Berry-t villámcsapásként érte a hír, hogy cukorbetegForrás: 123rf.com

A színésznő családjában egyáltalán nem voltak diabétesszel küzdők, így azt gondolta, őt is elkerüli ez a kórkép. Ma már megtanult együtt élni vele. Jobban odafigyel magára, soha nem felejti el az inzulinadagját és speciális diétáját is szigorúan betarja: zsírszegény, csökkentett szénhidrát-tartalmú ételeket ehet csak, a cukrot teljesen el kellett hagynia.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség, latin nevén diabetes mellitus, azaz összetett anyagcserebetegség. Az egészséges emberek esetében a vércukorszint dinamikusan változik, de csak szigorúan kötött, szűk sávban mozog: sosem emelkedik adott szint fölé vagy csökken adott szint alá. Ha a vércukorszint elhagyja ezt a szűk tartományt, akkor cukorbetegség áll fenn.

A vércukorszint legfőbb szabályozója az inzulin nevű hormon. Cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezetben megszűnik, vagy csökken az inzulintermelés, illetve, ha az inzulin nem működik megfelelő hatékonysággal.

Forrás:https://gyogyzona.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük