IR: ezek az egészséges ételek tiltólistásak

Inzulinrezisztencia esetén vannak olyan egészséges ételek, amiket érdemes kerülni.

Az inzulinrezisztencia (IR) korunk egyik legelterjedtebb betegsége, mégis igen keveset tudunk róla. A témában Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa van a segítségünkre.

Inzulinrezisztencia = cukorbetegség?

Sokan összekeverik ezt a két fogalmat. Ennek oka, hogy az egyik, vagyis az inzulinrezisztencia (IR) a megelőző állapota a másiknak, vagyis a kettes típusú cukorbetegségnek. A test hajtóanyag a cukor, ebből készítik sejtjeink az energiát. A sejtek számára a glükóz formában felvett cukor elengedhetetlenül fontos, ám hogy hozzájussanak egy hormon, az inzulin jelenlétére is szükségük van. ezt az anyagot a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelik. Az inzulinrezisztencia éppen azok miatt a tényezők miatt alakul ki, akárcsak a kettes típusú cukorbetegség.

A nem megfelelő táplálkozás, és a mozgásszegény életmód hatására a vér glükóz szintje folyamatosan magasan lesz. ez azt eredményezi, hogy a hasnyálmirigynek folyamatosan extra munkát kell végeznie, hogy a megemelkedett cukormennyiséghez megfelelő adag inzulint legyen képes a vérbe juttatni. A tartósan magas inzulinszint pedig két dolgot is kivált a testben. Egyrészt a sejtek rezisztensé, kevésbé érzékennyé válnak a hormonra, vagyis egységnyi cukor felvételéhez több inzulinra lesz szükségük, ami további munkát ró a hasnyálmirigyre. Ez az extra munka egy idő után a szerv kifáradásához vezet, ami az inzulintermelés erőteljes csökkenésével is járhat.

Az IR tünetei:

  • Hasi hízás
  • Rohamszerű álmosság az étkezéseket követő 2-3 óra múlva.
  • Sorozatos sikertelen fogyókúrák
  • Fáradékonyság, csökkent koncentrációképesség
  • Rendszertelen menstruáció
  • Hajhullás, szőrösödési problémák
  • Meddőség

Az inzulinrezisztencia diétával kordában tartható

Az IR egyik fő kiváltó oka tehát a nem megfelelő életmód, ennek megfelelően, ha az életvitelünkön javítunk, akkor a betegséget is kordában tarthatjuk, akár meg is szabadulhatunk tőle (ez is alapvető különbség a cukorbetegséghez képest, mivel annak állapotán javítani lehet diétával, de meg nem szűntethető vele).

Az interneten és a szóbeszédekben sokat lehet hallani arról, hogy mit és hogyan kell ennie az IR-es betegeknek. Ezek egy része jó információkat tartalmaz, egy része hamisakat, ám a teljes képet egyik sem mutatja meg. Az IR esetén ugyanis nem csak a cukor kerülése a cél. A teljes kiőrlésű gabonákra való átállás, a mozgás és az egészséges táplálkozás a végső állomás, amivel fel lehet venni a küzdelmet a kór ellen.

Csakhogy éppen itt vannak a buktatók

Sok olyan étel van ugyanis, amiről azt gondolnánk, nagyon egészséges – mint a gyümölcsök -, és ezért sokat lehet belőlük ennie – IR esetében reggelire egyáltalán nem javasoltak. Ugyanez a helyzet a reggeliző pelyhekkel, puffasztott termékekkel, extrudált kenyerek többségével. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa ugyanis elmondta, hogy a puffasztás során az ételek szerkezete roncsolódik. Ez alapvetően nem lenne baj, de ennek köszönhetően a felszívódásuk is lényegesen gyorsabb lesz, ami gyors vércukor emelkedést okoz. Az IR esetében a betegeknek éppen ezt az emelkedést kell elkerülniük, így esetükben a puffasztott élelmiszerek egyáltalán nem javasoltak. A reggeliző pelyhek többsége ráadásul hozzáadott cukrot is tartalmaz, vagy aszalt gyümölcsökkel van dúsítva, melyek szintén nem javasoltak. A pelyhek közül a zabpehely az egyetlen kivétel, melynél csupán mechanikai úton lapították szét a zabot, így nem gyorsítja a felszívódását nagymértékben.

Inzulinrezisztencia: minden, amit tudni kell róla – kattintson!

Akkor mit ehet egy IR-es, és mit nem?

Olyan betegség esetében, mint az IR, azt hogy mit szabad enni, nem csak az ételek cukortartalma befolyásolja. A betegek személyes szokásai, ízlése, testsúlya, életkörülményei, fizikai aktivitása, és még egy sor tényező határozza meg azt az étrendet, amivel a leghatékonyabban lehet felvenni a harcot az IR ellen – mondja a dietetikus. Ehhez azonban mindenképpen szakember segítsége szükséges, hiszen így valóban minden tényezőt számításba lehet venni!

Forrás: Budai Endokrinközpont

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük