Hogyan alapozd meg gyermeked egészséges étkezését?

Az óvodákban, iskolákban egyre több a túlsúlyos gyerek. Esetükben a megoldás nem a fogyókúra vagy az ételmegvonás, sokkal inkább a megelőzésre kell koncentrálni.

Nagyjából hároméves korig kialakulnak a gyermek táplálkozási szokásai, mit, mikor, mennyit és miért eszik vagy iszik. Ez az az időszak, amikor a szülő leginkább hatással tud lenni gyermeke aktuális és későbbi étrendjére, és ami a legfontosabb, testtömegére is.

Magyar Gyermekorvosok Társasága az alábbiak megfontolását ajánlja a szülőknek:

1. A család menüje igazodjon a kisgyermek igényeihez, ne fordítva.

kisgyerek nem apró felnőttnem kaphatja ugyanazt a menüt, amit a szülők. A Társaság egy korábbi felméréséből egyértelműen kiderült, hogy a legtöbb szülő 1–3 éves gyerekét úgy neveli, hogy nagy valószínűséggel egészségtelenül étkező, és ezzel számos betegség kockázatát megnövelő felnőtt válik belőle.

2. Az 1–3 éves gyerek emésztőrendszere még nincs felkészülve a pörköltre.

A kisgyerekek emésztőrendszerét még túlságosan megterheli a nehezen emészthető, zsíros, túl sok fehérjét tartalmazó fogások feldolgozása.

A gyermek étrendjét alkossák inkább a zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, a már adható tojásfehérje, növényi olajok, a sovány húsfélék, halak és tejtermékek, valamint az ebben a korban szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó tejalapú gyerekitalok.  

szárazhüvelyesek, olajos magvak adásával várjunk addig, míg a gyermek önállóan, félrenyelés nélkül képes enni és emésztőrendszere megbirkózik a bab- és lencsefélék nagyobb élelmirost-tartalmával is.

3. Ne jutalmazzunk és ne büntessünk étellel!

Az étel nem játék – erre már egészen korán meg kell tanítani a kisgyermeket. Rossz példa rögzülhet, ha a csecsemőt vagy kisgyermeket minden alkalommal megetetjük, amikor sír vagy nyűgős, nem törődve azzal, hogy esetleg fáradtság, unalom vagy hasfájás áll a háttérben.

Ha a nehezen kezelhető gyereknek mindig édességgel kedveskednek, így azt tanulja meg, hogy az evés a legjobb fájdalom- és szorongásűző, valamint boldogságfokozó is.

Ráadásul a finomított cukrot tartalmazó üdítők, italok (például az egész nap a cumisüvegből iszogatott cukros tea), édességek a fogaknak is ártanak. A legjobb, ha a gyermek a kezdetektől az élelmiszerek saját, természetes ízét szokja meg. Desszertnek inkább gyümölcsöt vagy gyümölcsturmixot adjunk, így egyben a vitaminok, ásványi anyagok, élelmi rostok pótlásáról is gondoskodhatunk.

4. Ne ültessük a tévé elé a gyereket evés közben!

Nem mindegy az sem, hogy milyen körülmények között eszik a gyermek, illetve milyen példát lát a szülőktől.

Ne hagyjuk, hogy a gyerek az evést pótcselekvésként végezze, azaz ne ültessük a tévé elé evés közben (sem).  

Ez nemcsak a túl sok evés, hanem a mozgáshiány veszélye miatt sem ajánlott.

A kép szinte minden ellenpéldát illusztálForrás: 123rf.com

5. A mozgást is gyerekkorban kell megszerettetni.

Ha a gyerek megszokja, hogy a rendszeres mozgás része a napi programnak, és nem szenvedés, hanem kellemes időtöltés, kisebb eséllyel lesz túlsúlyos vagy elhízott.

6. Gyerekkorban tilos a fogyókúra!

Ha szemünk fénye a korához képest ducibb, figyeljünk az étrend megfelelő összeállítására, valamint váljon a napi program részévé a mozgás, a fogyókúrát azonban felejtsük el.

Forrás: https://gyogyzona.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük