Hasznos tanácsok inzulint használóknak

Az inzulin alkalmazása igen fontos mozzanat a cukorbetegség terápiájában. 1-es típus esetén elkerülhetetlen az adása, 2-es típus esetén pedig a páciens állapota, az életmódterápiára és a gyógyszerre adott reakciója határozza meg, szükséges-e inzulin injekció vagy sem. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa hasznos tanácsokkal szolgált az inzulinos betegeknek.

Az inzulin injekció beadása

Sokaknál, amint inzulin terápiára állítják őket, az első gondolat az, hogy mégis, hogy fogják maguknak beadni a készítményt, el lehet-e rontani. Ezek teljesen természetes aggodalmak eleinte, így ne féljen ezekről beszélnie az orvosával!

Az inzulin beadásának módja ma már pen-nel történik. Ez lehet olyan hogy a beteg tölti be a tollba a pen inzulint, vagy előre töltött. Fontos, hogy 2-3 naponta cseréle a pen tűt, és minden tűcserénél légtelenítse kell a tollat!

Első lépésként fertőtlenítse le az adott területet, majd légtelenítsen ha kell. Utána két ujjal csípje össze a bőrt, majd szúrja a bőr alá a tűt és adagolja az előzetesen beállított inzulin mennyiséget. Vannak olyan készítmények, melyeket előtte óvatosan össze kell rázni (erre az orvosa/gyógyszerésze fel fogja hívni a figyelmét, de a betegtájékoztatón is közlik).  A beadás történhet a hasba, kihagyva a köldök körül tenyérnyi területet, vagy a comb külső részére. Figyeljen arra, hogy ne ugyanarra a területre szúrjon minden alkalommal, máskülönben azon a helyen felszaporodhat a zsír. Szintén fontos, hogy ugyanolyan típusú inzulint mindig ugyanazon a testrészen használja, mivel különböző testtájakból más-más lehet a felszívódás.

 

Tárolja megfelelően

Az inzulint hűtőszekrényben szükséges tárolni (2-7 fokon). Fontos, hogy ne fagyjon meg, hiszen akkor elveszti hatását. Használat közben, vagy ha tartalékként magával hordja, akkor szobahőmérsékleten (max. 25 és 30 °C között) tárolandók.

 

Legyen tisztában az esetleges mellékhatásokkal

A leggyakoribb mellékhatása az inzulin kezelésnek az a hipoglikémia, vagyis amikor túl alacsony lesz a vércukorszint. Tünetei a remegés, izzadás, hányinger, rossz közérzet, szédülés. Ilyenkor ellenőrizni kell a vércukor értéket, és ha valóban hipoglikémiáról van szó, akkor minél gyorsabban enni kell (pl. kekszet, szőlőcukrot), vagy súlyosabb esetben  használjon glukagon injekciót. Ennek beadásához fontos a hozzátartozók tájékoztatása

A másik gyakori mellékhatás az ún. lipodisztrófia. Ez a már említett zsírlerakódás, mely gyakran azért jön létre, mert ugyanarra a területre adja be magának hosszú ideig az inzulint a beteg. Ilyenkor ott a zsír felhalmozódik, a bőr dudorossá válik. Erről a területről az inzulin felszívódása is bizonytalan.

 

Számítson némi súlygyarapodásra

Azok, akik inzulint használnak, eleinte számítsanak némi súlygyarapodásra. Ez legtöbbször nem túl sok, ám mivel a cukorbetegeknek kulcsfontosságú a testsúlyuk, ezért nem szabad hagyni, hogy túl nagy mennyiségű zsírréteg kerüljön fel. Nagyon fontos inzulin  adás  időpontok figyelembevétele mellett a diéta szigorú betartása, valamint a rendszeres testmozgás. Figyeljen sportolás közben is a vércukor értékekre, mert a fokozott mozgás csökkentheti a vércukor szintet, hipoglikémia alakulhat ki. Amennyiben ezeket követi a beteg, úgy nem kell aggódni a túlsúly miatt. Ha ennek ellenére túl sok plusz kiló kúszik fel, beszéljen kezelőorvosával, mivel meglehet, más készítményt fog ajánlani.

Forrás: Cukorbetegközpont

www.cukorbetegkozpont.hu

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük