Ez is befolyásolja a COVID-19 súlyosságát

Azt már régóta tudjuk, hogy egyes krónikus betegségek – egyebek mellett a cukorbetegség is – megnövelik a súlyos COVID-19 kialakulásának, illetve a szövődmények miatti elhalálozásnak a kockázatát. Úgy tűnik azonban, hogy a rizikó szempontjából nagyon sokat számít, hogy 1-es vagy 2-es típusú diabétesszel küzdünk-e.

A kóházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek közül nagyobb eséllyel halnak meg a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő személyek, mint azok, akik 1-es típusú diabéteszben szenvednek – állapította meg egy friss kutatás, amelynek részletei az EurekAlerten jelentek meg. Emellett több egyéb súlyosbító tényezőt is megneveztek a szakértők.

Fontos, hogy kezeltessük a diabéteszt

Több mint ezer COVID-19-beteg adatait vizsgálták meg brit kutatók. Az alanyok 7,5 százaléka intenzív osztályra került, 24 százalékuk pedig a kórházba szállítása után egy héten belül meghalt. A szakemberek megállapították, hogy a 2-es típusú diabétesszel küzdők 2,5-szer nagyobb eséllyel hunytak el a kórházba kerülést követő egy héten belül, mint az 1-es típusú cukorbetegséggel érintettek. Ennek oka valószínűleg az, hogy a 2-es típusú diabétesz jellemzően az idősebbek körében fordul elő, és több más kockázati tényezőt is maga után von.

Manapság az egyik legtöbb embert érdeklő kérdés az, hogy afertőzésvajon ronthat-e hosszú távon a cukorbetegségen, illetve okozhatja-e közvetlenül a diabétesz kialakulását. Mutatjuk a szakértő véleményét.

A kutatók egyúttal felhívták a figyelmet a jól kordában tartott vércukorszint fontosságára: a diabétesz megfelelő kezelésével a koronavírus-fertőzés tünetei is enyhébbek lehetnek.

További rizikófaktorok is vannak

A tanulmány szerint azonban nemcsak a 2-es típusú diabétesz, hanem az idősebb életkor, a magas C-reaktívfehérje(CRP) kombinációja, és a krónikus vesebetegség is jelentősen növeli a COVID-19 halálos végkimenetelének esélyét. Emellett az is kiderült, hogy atesttömegindex(BMI) viszont – a korábbi feltételezésekkel szemben – nem igazán befolyásolja a fertőzés súlyosságát.

Forrás: https://www.hazipatika.com/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük