Édesítőszerek a konyhában

Édesítőszerek a konyhánkban

Az ételek, italok élvezetéhez sokak számára az édes íz elválaszthatatlanul hozzátartozik, hiszen ez velünk született emberi tulajdonság. A kedvelt ízt az élelmiszerek előállítása során a leggyakrabban még ma is cukor felhasználásával érik el. Az azonban kevésbé ismert tény, hogy a cukornak édesítő szerepén túl számos technológiai funkciója van az élelmiszergyártásban. Hozzájárul például a termékek állagának, színének kialakításához, de egyike a természetes tartósítószereknek és az erjesztéssel, kelesztéssel, savanyítással készülő élelmiszerek (például kelt tészták, alkoholos italok) szinte elképzelhetetlenek nélküle. Azon esetekben, ha a cukrot valamilyen okból édesítőszerre cseréljük, az ízen túl ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni.

Mivel helyettesíthető a cukor?

A cukor alternatívái alapvetően két nagy csoportra oszthatók: cukorpótlókra és energiamentes vagy intenzív édesítőszerekre. Ezek mindegyike különböző kiszerelésben kapható, tabletta, por, folyadék formájában, ami nagyon megkönnyíti felhasználásukat.

A két csoport között az egyik legfontosabb különbség, hogy amíg az intenzív édesítőszerek gyakorlatilag energiamentesek, addig a cukorpótlók nem feltétlenül tartalmaznak kevesebb energiát, mint a cukor. A két csoport fizikai tulajdonságai is nagyon különbözők, ami befolyásolja azt is, hogyan használhatjuk őket a cukor helyettesítésére, például bátran süthetünk, főzhetünk-e velük, vagy inkább az ételek, italok utólagos ízesítésére javasoltak. A különböző édesítőszerek jellemzőit táblázatban is összefoglaltuk.

Mindezeken túl fontos tudni azt is, hogy a cukor tömegének pótlására csak a cukorpótlók alkalmasak, hiszen az energiamentes édesítőszereknek már néhány grammja vagy cseppje biztosítja a vágyott ízhatást. Ennek a ténynek akkor van jelentősége, ha például piskótát vagy habcsókot sütünk, itt a cukor tömege is feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megfelelő végeredményt kapjunk.

Praktikus tippek sütéshez-főzéshez

Adagolás: Az energiamentes édesítőszerek adagolásánál ügyeljünk a fokozatosságra, és tartsuk be a címkén szereplő útmutatót. Egy teáskanálnyi cukor körülbelül 4-5 gramm, a csomagoláson általában megtaláljuk az ennek megfeleltethető édesítőmennyiséget.

A cukorpótlók a cukornál általában kevésbé édesek, emiatt a receptben szereplőnél nagyobb mennyiségre lehet szükség a kívánt ízhatás eléréséhez.

Speciális esetek: A magas cukortartalmú édességek (például habcsók) esetében legfeljebb a cukor negyede helyettesíthető energiamentes édesítőszerekkel. Fontos tudni, hogy a részben cukorral készült édességek cukorbetegek számára nem fogyaszthatók. Cukorpótlókat használjunk, ha a cukor tömegére is szükség van a jó minőségű tészta elkészítéséhez, ilyen például a piskóta.

Volumen: Az energiamentes édesítőszerekkel készült tészták, sütemények alacsonyabbak lehetnek. Használjunk több sütőport vagy kisebb átmérőjű sütőformát.

Állag: Energiamentes édesítőszerekkel készült sodók, krémek, lekvárok, dzsemek hígabbak lehetnek, mint amelyek cukorral készülnek, ezért kevés pektin vagy zselatin használatára lehet szükség.

Kelt tészták: Kelt tészta készítésekor az élesztőt kevés liszttel futtassuk fel, mert az édesítőszerek nem nyújtanak tápanyagot az élesztőgombák szaporodásához.

Ízesítés: Energiamentes édesítőszerek használatakor szükség lehet egyéb ízesítőkre, például vanília-kivonatra vagy mézre, hogy még finomabb ízt érjünk el. A mézzel ízesített édességek cukorbetegek számára nem fogyaszthatók. Az aszpartám- és szacharintartalmú édesítőszerek nem hőállók, emiatt inkább csak utóízesítésre ajánlottak. Egyes cukorpótlók, például az eritrit hűsítő érzetet keltenek a szájban, ami tészták, krémek készítésekor zavaró lehet.

Sütési idő: Energiamentes édesítőszerek használatával a sütési idő lerövidül, tortáknál 7-10 perccel; a keksz, a muffin és a brownie pedig 3-5 perccel hamarabb készülhet el.

Szín: Az energiamentes édesítőszerek nem karamellizálódnak, ezért sütés közben nem alakul ki a megszokott, szép barna szín. A tészta tetejét kevés vajjal vagy olajjal meglocsolva viszont elősegíthető a barnulás. Kakaó, kávé vagy fahéj hozzáadása is segíthet.

Tartósítás: Mivel kiesik a cukor tartósító hatása, ezért 24 órán belül el kell fogyasztani vagy becsomagolva, hűtőben kell tárolni az édesítőszerekkel készült élelmiszereket.

Befőzéshez hő- és pH-stabil édesítőszereket válasszunk (aceszulfám K, ciklamát, szukralóz), ezenkívül plusz hőkezelés és/vagy tartósítószer is szükséges!

Az energiamentes édesítőszerek és cukorpótlók tulajdonságainak összefoglalása

édesítőszerek_2

Forrás: Diabetes – Az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja – 2016/3. szám

Szerző: Szűcs Zsuzsanna dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük