Diabetológia, dietetika – melyik mit is jelent?

Az egészség megőrzésének egyik alapja a kiegyensúlyozott, kornak, élethelyzetnek megfelelő táplálkozás. A tartósan egyoldalú táplálkozás előbb-utóbb betegségekhez vezet Számos betegségben a gondosan összeállított diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak. A dietetikai és a diabetológiai tanácsadás ebben segíthet. Mikor melyikhez forduljunk?

Már az orvostudomány kezdetén, Hippokratész idején ismerték a szabályozott, kiegyensúlyozott, az adott betegség kezelését kiegészítő táplálkozás jelentőségét, amiről a görög eredetű „dieta” szó árulkodik. Mára a dietetika, az alkalmazott táplálkozástudomány önálló szakterületté vált, a dietetikusok számos területen hozzájárulnak az orvosi, gyógyító munkához. A dietetikai tanácsadás egyrészt prevenciós jellegű, az egészséges embereknek segít megtartani egészségüket, másrészt betegeknek nyújt alapos, egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadást.

Milyen problémákkal fordulhat dietetikai tanácsadáshoz?

Dietetikai tanácsadáshoz fordulhatnak étrendi ajánlásért már kialakult betegségek esetén. A megfelelő diéta nemcsak az emésztőszervi megbetegedések (például reflux, gyomorégés,gyomorfekély,  hasmenés, székrekedés, gyulladásos bélbetegségek, máj-és epebetegségek, hasnyálmirigy gyulladás, vesebetegségek  ) esetén elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, hanem számos más probléma kezelésekor is.  A szív- és érrendszeri betegségek (érelmeszesedés, stroke, szívinfarktus) nagy része is megelőzhető megfelelő táplálkozással, vagy legalábbis a kockázatukat jelző emelkedett vérzsírszint és magas vérnyomás értékek jelentősen csökkenthetők.

A diéta főszerepet kap táplálékallergia vagy intolerancia (pl. glutén-, laktóz-, tejfehérje-, fruktóz-, tojásérzékenység) esetén is: ha ezeket a problémákat sikerül idejében felismerni és kezelni, akkor a beteg megfelelő diétával teljes életet tud élni. Ehhez pontos diagnózisra és szakszerűen összeállított étrendre van szükség, nem elegendő csupán elkerülni a „bűnös” ételféleséget. Dietetikus szakértő segítségére van szükség az anyagcsere betegségek, a metabolikus szindróma, a táplálkozási és a felszívódási zavarok, a kóros túlsúly vagy alultápláltság esetén is. Egyoldalú, ártalmas divatdiéták helyett kérjen egyénre szabott diétát akkor is, ha alakformáló, súlycsökkentő diétára van szükség!

Szinte nincs is olyan betegségcsoport, ahol ne lenne kulcsfontosságú a kezelést támogató étrend: vesebajok, daganatos megbetegedések, neurológiai és endokrin betegségek esetén, sebészeti beavatkozások előtt és azt követően is szükség van a dietetikus tanácsaira.

Dietetikai tanácsadás: nem csak betegeknek!

A dietetikának legalább ekkora szerepe lehet a megelőzésben is. Az élet minden szakaszában szükség lehet szakszerű irányításra a várandósság és szoptatás idején ajánlott optimális étrendtől kezdve a csecsemők, a kisgyermekek, az  iskolások, a serdülők, a sportolók, a kemény fizikai munkát végzők helyes táplálásán át  egészen az időseknek ajánlott táplálkozási tanácsokig.

Az egyénre szabott tanácsadás alapja az azt megelőző állapotfelmérés, laborvizsgálat, teljes vérkép és vizeletteszt, a tejcukor-érzékenységre és a csontsűrűségre, testösszetételre vonatkozó vizsgálatok. Ezek elemzését a táplálkozási anamnézis felvétele, a tápláltsági állapot mérése, majd diétás tanácsadás, az étrend összeállítása, az étrend-napló vezetésének megbeszélése követi.

A dietetikai tanácsadás nem feltétlenül korlátozást jelent!

Fontos tudni, hogy az egyénre szabott diéta nem csak tilalmakat, korlátozásokat tartalmaz! A dietetikus abban is segít, hogy az érintett-tel tanácskozva hosszú távon is jól alkalmazható étrendet, laikusoknak is könnyen előállítható receptsort állítsanak össze, és az ajánlott ételek ne csak egészségesek, hanem jóízűek is legyenek.

Cukorbetegség esetén: diabetológia

A diabetológia a dietetikából a szervezet cukor-anyagcseréjének zavaraira specializálódott, a diabétesz, vagyis a cukorbetegség megelőzésével, gyógyításával foglalkozó orvosi tudományág. A diabetológus felméri a cukorbetegség rizikófaktorait inzulinrezisztencia, cukorbetegség gyanúja esetén, és az általános belgyógyászati és állapotfelmérő vizsgálatok után a diabetológiai ambulancián történik a terápia meghatározása, a vércukorszint beállítása, majd annak folyamatos kontrollja is.

A diabetológiai tanácsadáson a szakemberek segítik az akár csak diétával egyensúlyban tartható, vagy a már  gyógyszeres kezelést (tabletta vagy inzulin) igénylő páciensek anyagcseréjének megfelelő beállítását, majd folyamatosan nyomon követik az állapotát, megtörténik az esetleges társbetegségek (például metabolikus szindróma, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek) kivizsgálása és kontrollja is. A diabetológiai tanácsadást általában három-négy havonta ajánlott felkeresni. Itt kaphatnak a cukorbeteg kismamák is segítséget a fogamzás előtti felkészítő beállítás és terhesgondozás formájában. A beteg részletes, alapos, egyénre szabott diétás ajánlást, életmód-tanácsadást kap, amelynek betartása jelentősen hozzájárul a diabétesz eredményes kezeléséhez: a páciensgyógyszerszükséglete jelentősen csökkenhet, bizonyos esetekben akár az inzulinkezeléstől is megszabadulhat.

Milyen tünetek jelezhetik, hogy diabetológiai tanácsadásra lehet szüksége?

A cukorbetegség hátterében a hasnyálmirigy által termelt inzulinhormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány) állhat. Mivel asejtek inzulin hiányában nem képesek megfelelően a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik. A cukoranyagcsere zavarának a legfontosabb tünete a laboratóriumi vérvizsgálatnál mért ismételten magas vércukorérték. Fel kell figyelni arra, ha az éhgyomorral mért vércukor értéke magasabb, mint 6 mmol/l, illetve, ha a vércukor érték másfél órával az étkezés után meghaladja a 8 mmol/l-t. Ez az érték azonban ingadozhat is, hol túl alacsony, hol pedig túl magas szintet mutathat. A cukorháztartás zavarát jelezheti a fáradékonyság, a nehezen csillapítható éhség- és szomjúságérzés, a fokozott vizeletürítés, a látásromlás, a bőrviszketés, a gyakori húgyúti fertőzések, hirtelen fogyás.  A diabétesz kockázatát növeli, ha a családban már előfordult cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás, koszorúérbetegség vagy terhességi diabétesz. Ezekben az esetekben indokolt a nagyobb odafigyelés, gyanú esetén a mielőbbi diabetológiai szakorvosi vizsgálat.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

Forrás: https://utikalauzanatomiaba.blog.hu/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük