Világhírű sztrárok cukorbetegen

Bizony, a világhírű sztárok élete sem egyszerű: a celebek között is rengetegen vannak, akik cukorbetegségben szenvednek. De vajon, hogyan tudnak együtt élni betegségükkel? Mit tettek, amikor fény derült arra, hogy diabéteszük van? Mit tanácsolnak sorstársaiknak? Cikkünkben egyebek mellett ezekre a kérdésekre is válaszolunk.

Tom Hanks

Az Oscar-díjas színész 2013 októberében beszélt először betegségéről a nyilvánosság előtt, miután David Letterman, esti műsorában méltatta a színész fitt alakját. A showban kiderült, hogy a színész 2-es típusú cukorbetegségben szenved, és már 36 éves kora óta magas a vércukorszintje. A betegség kialakulásában sok tényező játszik szerepet, így multifaktoriális kórképről beszélhetünk. Tom esetében például a filmszerepek miatti nagy testsúlyingadozásnak is szerepet tulajdonítanak. Bár a cukorbetegség genetikai tényezői nem befolyásolhatók, helyes táplálkozással, rendszeres mozgással megelőzhető, illetve jól kordában tartható.

Larry King

A talkshow házigazda is 2-es típusú diabétesszel küzd. A betegség szövődményei leggyakrabban a vesét, szemet, idegrendszert és az ereket érintik. Ez utóbbi Larryt sem kímélte. A magas vércukorszint és dohányzás miatt koszorúserei olyan mértékben beszűkültek, hogy már csak műtéti megoldás jöhetett szóba. A szívműtéten átesett híresség mára leszokott a dohányzásról, jelentősen csökkentve egy újabb szövődmény megjelenésének rizikóját.

Halle Berry

A színésznőt 22 évesen diagnosztizálták 2-es típusú diabétesszel, miután egy forgatáson összeesett és cukorbeteg-kómába került. Később egy interjúban a színésznő kijelentette, hogy a diétának köszönhetően nincs szüksége inzulinra így a korábbi 1-es helyett, ő a 2-es típusú cukorbetegekhez sorolná magát. Ilyen átalakulás azonban ebben a formában nem lehetséges. 1-es típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak, így nem képződik inzulin. 2-es típusban eleinte termelődik inzulin, azonban azok a sejtek, amiknek szüksége lenne rá, nem tudják hasznosítani. Ezt inzulinrezisztenciának nevezzük, amely javítható szájon keresztül szedhető gyógyszerekkel, testmozgással és diétával. Tehát a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknek nem mindig van szükségük inzulinra, míg az 1-eseknek ez létszükséglet.

Salma Hayek

Az Oscar-jelölt színésznőnél a cukorbetegség terhesség során kialakuló típusa, úgynevezett gesztációs diabétesz fejlődött ki. Ennek hátterében a várandósság során bekövetkező hormonális változások állnak. A színésznő családjában előfordult cukorbetegség, mely egyértelmű kockázati tényezőt jelent. Hazánkban a terhesgondozás során hamar felismerik és kezelik az érintett kismamákat. A gesztációs diabétesz a terhesség végével többnyire megszűnik, azonban a későbbi gyermekvállalásnál visszatérhet, illetve emeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Forrás: http://www.betegszoba.hu/

Az anyagot referálta:
Vincze Virág
orvostanhallgató

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük