AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI

A megfelelő táplálkozás fontos részét képezi az egészséges életmódnak, hiszen a helytelen étkezési szokások számos civilizációs / krónikus betegség (mint például a cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás, érelmeszesedés, szívbetegségek) kialakulásához vezetnek. Azonban ennek az ellenkezője is igaz: a jól beállított táplálkozással gyógyulni is lehet!

A helyesen kialakított táplálkozás csökkenti a vércukorszintet és a vérzsírok (közte a koleszterin) szintjét, növeli az erek rugalmasságát, javítja ezáltal a szervek vérellátását, csökkenti a vérnyomást, segít megelőzni az érszűkületet, a szívinfarktust, gyógyítja a cukorbetegséget, és nem utolsó sorban segít az ajánlott testsúly megtartásában, elérésében.

Sok táplálkozási irányzat létezik már, olykor igen ellentmondó ajánlásokkal, de a krónikus betegségek megelőzéséhez alapvetően javasoltak a mediterrán diéta alapjai: az olíva olaj, gabonák, zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása, a halak, tejtermékek, húsok étrendbe illesztése. Szerves része továbbá a rendszeres, mérsékelt borfogyasztás, és a fokozott fizikai aktivitás. Fontos a zsírbevitel mennyiségén túl azok minőségére is odafigyelni. A telített zsírsavak csökkentését, míg az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerek (olívaolaj, repceolaj, mandulaolaj, avokádó) fogyasztásának növelését és a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag tengeri halak rendszeres fogyasztását javasolja.

Hazánkban egyre elterjedtebb az Okostányér® modell, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége alkotott meg az egészséges táplálkozás bemutatására és gyakorlatias megvalósításának segítésére. Nem csak az szerepel benne, mit kell enni, hanem hogy ezek milyen arányt képezzenek a tányéron egy-egy étkezés során.

Ez az ajánlás az egészséges, vagy még speciális táplálkozást nem igénylő betegségekkel élőknek alkalmazható. Ha súlyosabb betegség, vagy különböző ételallergiák – érzékenységek miatt egyénre szabottan javasolt étkeznie, érdemes ennek bővebben utánanézni vagy dietetikus segítségét kérni!

A táplálkozás pontos vezetéséhez különféle táplálkozási naplókat lehet találni, amik már mobilos applikációk formájában is elérhetőek. Ezeknél érdemes minden étkezés után rögtön bevinni mikor, miből mennyit evett, így számszerűsíthető a bevitt kalória és szénhidrát mennyisége. Ez a módszer főként a cukorbetegeknek (szénhidrát diéták alkalmával) és a testsúlyukat csökkenteni vágyóknak fontos. 

Ha érdekli, pontosan mennyi kalóriát, szénhidrátot, zsírt, fehérjét fogyaszthat egy-egy nap, akkor is javasoljuk ezen alkalmazások használatát akár csak 3-4 napig!

Népszerű táplálkozási naplók:

KalóriaBázis – a legkiterjedtebb hazai adatbázis nálunk is megtalálható élelmiszerekkel (mint például a Pöttyös túró rudi) https://kaloriabazis.hu/

KalóriaGuru – benne egyéb kalkulátorokkal https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/

Lose it! – angol nyelvű applikáció, ami előkelő helyezést ért el „2018 legjobb fogyásos applikációi” között egy nemzetközi listában

… és még számtalan más applikáció

Források:

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: OKOSTÁNYÉR® – Új magyar táplálkozási ajánlás

https://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük