Méry900 vércukormáérő

Alfa-liponsav (ALA) és cukorbetegség – összefoglaló

Az utóbbi évek egyik legtöbbet kutatott cukorbetegség-ellenes hatóanyaga az ALA. Az eredmények alapján csökkenti a diabéteszes neuropátia (cukorbetegség által okozott idegkárosodás) tüneteit és a diabéteszes retinopátia (szem látóideghártyáját érintő károsodás) megelőzését és kezelését is segítheti.

A cukorbetegség a 21. század népbetegsége és egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. Ma Magyarországon legalább másfél millió embernek van valamilyen cukoranyagcsere-zavara (diabétesz, prediabétesz), pedig ezek 90 százaléka életmóddal megelőzhető lenne. A cukorbetegség elleni harc alappillérei a táplálkozás és a testmozgás, de léteznek egyéb természetes módszerek is, amelyek hatékony segítséget nyújthatnak. Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb és legtöbbet kutatott cukorbetegség-ellenes hatóanyaga az alfa-liponsav.

Mit érdemes tudni az alfa-liponsavról?

Az alfa-liponsav (ALA) egy természetesen előforduló vegyület, amely az emberi sejt energiatermelő központjában, a mitokondriumban keletkezik. Antioxidáns tulajdonságai kiemelkedőek: vízben és zsírban is oldódik, így a sejtek belsejét és külső membránját is képes védeni a szabad gyökök káros hatásai ellen.

Az ALA képes áthatolni a vér-agy gáton, így közvetlenül az agyi idegsejtekhez is el tud jutni. Egyedülálló módon regenerálja önmagát, illetve a szervezet egyéb antioxidánsait is (pl. C- és E-vitamin, koenzim Q10).

Mivel az emberi szervezet kis mennyiségben képes előállítani, ezért nem soroljuk az esszenciális tápanyagok közé – megnövelt bevitele ugyanakkor számos jótékony hatással bírhat. Az ALA mindenféle élelmiszerben, például a spenótban, brokkoliban, burgonyában, belsőségekben, vörös húsokban és a sörélesztőben is megtalálható. Étrend-kiegészítő segítségével is hozzájuthatunk.

Az alfa-liponsav hatása a vércukorszintre és inzulinérzékenységre

Számos kontrollált klinikai vizsgálat támasztja alá, hogy az alfa-liponsav támogatja a vércukorszint kontrollálását és javítja az inzulinérzékenységet. Természetes és biztonságos kiegészítőként fontos szerepe lehet a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

Az alfa-liponsav fogyasztása egyrészt segíti az inzulin receptor megfelelő működését, másrészt növeli az inzulin-érzékeny (GLUT-4) és inzulin-független (GLUT-1) glükóz transzporterek számát az izom- és zsírsejtek membránján. Ez azt jelenti, hogy az alfa-liponsavnak köszönhetően a sejtek jobban reagálnak az inzulinra és nagyobb mértékben veszik fel a glükózt a véráramból. Mindez elősegíti a vércukorszint szabályozását és az egészséges cukor-anyagcsere fenntartását.

Kutatók az alfa-liponsavat „inzulinutánzó” anyagként írják le. Figyelembe véve, hogy a 2-es típusú cukorbetegek jelentős része szenved hiperinzulinémiában (kórosan magas inzulin vérszint), mindenképpen jó hír, ha egy vércukorszint-csökkentő hatóanyag nem önt még több olajat, vagyis ez esetben inzulint, a tűzre.

Az alfa-liponsav cukorbetegség-elleni hatásai: kutatási eredmények

Egy 2011-ben közzétett randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált kísérletben 57 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embernek adtak hatóanyagmentes placebót vagy napi 300 mg alfa-liponsavat 8 héten át. Az alfa-liponsav fogyasztása csökkentette az éhgyomri és az étkezés utáni vércukorszintet, valamint javította az inzulinrezisztenciát jelző mutatókat is.

Egy 1995-ös placebo-kontrollált kísérlet azt vizsgálta meg, hogy az alfa-liponsav javítja-e az inzulinérzékenységet. 19 2-es típusú cukorbetegnek adtak 1000 mg alfa-liponsavat vagy hatóanyagot nem tartalmazó placebót. Az alfa-liponsav fokozta az inzulin által kiváltott vér glükóz felhasználást, vagyis az alfa-liponsavnak köszönhetően az inzulin hatékonyabbá vált a vércukor kontrollálásában.

Egy 2006-os randomizált kísérlet az alfa-liponsav 2-es típusú cukorbetegségre gyakorolt hatását vizsgálta meg. 12 cukorbetegnek adtak napi kétszer 600 mg alfa-liponsavat 4 héten át. A kiegészítő szedése javította az inzulinérzékenységet, amiből arra lehet következtetni, hogy segítheti a cukorbetegeket a vércukor kontrollálásában.

További kutatások azt is kimutatták, hogy az alfa-liponsav antioxidáns hatásának köszönhetően az inzulintermelő béta-sejtek számára is védelmet nyújthat. 1-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet saját immunrendszere indít tévesen támadást a béta-sejtek ellen, amitől azok elpusztulnak. 2-es típusú cukorbetegség esetén a krónikusan megemelkedett vércukorszint következtében idővel kifáradnak ezek a béta-sejtek.

Az alfa-liponsav hatása a cukorbetegség tüneteire

Amellett, hogy rendkívül hatékony antioxidáns, illetve képes önmagát és egyéb antioxidánsokat is regenerálni, az alfa-liponsav további jótékony hatásokkal is rendelkezik, amelyek hasznosak cukorbetegség esetén. Erős gyulladáscsökkentő (pl. csökkenti a C-reaktív protein és a tumor nekrózis faktor alfa nevű „gyulladásos markerek” szintjét a szervezetben), valamint javíthatja az idegek funkcióját és ingerületvezető képességét is.

Mindezeknek köszönhetően az alfa-liponsav a cukorbetegség különböző idegi szövődményei ellen is hasznosnak bizonyulhat. Olyannyira, hogy Németországban már több évtizede írják fel az orvosok a cukorbetegek számára gyógyszerként!

ALA a diabéteszes retinopátia ellen

A múltban végzett csúcstanulmányok alapján összegző elemzések megerősítették, hogy az alfa-liponsav csökkenti a diabéteszes neuropátia vagyis a cukorbetegség által okozott idegkárosodás tüneteit. Emellett a súlyos látásromlást, akár vakságot is okozó diabéteszes retinopátia, a szem látóideghártyáját érintő károsodás megelőzését és kezelését is segítheti.

A cukorbetegség hosszú távon nagymértékben károsíthatja az erek normális működését. Klinikai vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az alfa-liponsav javíthatja az érfunkciókat a cukorbetegeknél. Az energiatermelésben betöltött fontos szerepe miatt az alfa-liponsav a cukorbetegséggel gyakran társuló fáradtság csökkentését is támogathatja.

Mennyi a megfelelő napi alfa-liponsav adag?

A sikeres tudományos vizsgálatok leggyakrabban 300-1200 mg közötti napi adagokat használtak az alfa-liponsavból. A szükséges mennyiséghez legkönnyebben és legmegbízhatóbban étrend-kiegészítő használatával tudsz hozzájutni. Az alfa-liponsavat éhgyomorra, étkezés előtt legalább fél órával ajánlott beszedni.

Forrás: netamin.hu

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük