A terhességi cukorbetegség a babára is veszélyes lehet

A gesztációs diabétesz, vagyis a terhességi cukorbetegség egy kifejezetten veszélyes állapot, mely sajnos nem csak a kismamákat, hanem a babákat is érinti.

A kialakulásának esélye technikailag minden terhesség során megvan, megelőzése így kiemelt jelentőségű! A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Gesztációs diabétesz

terhességi cukorbetegség egy olyan állapot, mely minden terhesség során jelentkezhet. Ennek oka, hogy a várandósság alatt a hormontermelés megváltozik, a placenta által termelt hormonok hatására pedig inzulinrezisztencia, vagyis az inzulin hormonra való csökkent érzékenység alakulhat ki. Ez terhességi cukorbetegség kialakulásához vezethet, aminek oka így egy igen bonyolult folyamat, de jól látható, hogy a betegség kialakulásának legnagyobb rizikófaktora maga a terhesség során megváltozó hormontermelés.

Az édesanyára gyakorolt hatásai mellett a gesztációs diabétesz (GDM) sajnos a babára is komoly hatást gyakorol. Ennek oka, hogy a baba hormonháztartását jórészt az anyai hormonok látják el, vagyis az édesanya inzulintermelése a babára is hatással van. Mivel az anya szervezete a gesztációs diabétesz alatt az inzulintermelést megváltoztatja, ez a baba szervezetében is változásokat okoz, mely a születés után jelent különösen nagy problémát – abban az esetben, ha a gesztációs diabéteszt nem kezelik megfelelően. Sajnos tény, hogy a csecsemőhalálozások egy jelentős része a fel nem fedezett terhességi cukorbetegség babákra gyakorolt hatásának köszönhető.

Terhességi cukorbetegség: kezelés és megelőzés

A terhességi cukorbetegséget a várandósság során szűrik, kezelése pedig jól megoldott. A legtöbb esetben a szülés után a cukorbetegség is eltűnik, mivel a hormontermelés helyreáll, de sajnos az is igaz, hogy a gesztációs diabétesz növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét – mondja dr. Angyal Géza.

Mint olyan sok más, terhesség során jelentkező állapot esetében, itt is a legfontosabb lépések egyike a prevenció, vagyis a megelőzés. A kismama étkezése és mozgása itt is kifejezetten nagy hangsúlyt kap – ahogyan ez a két tényező jelentős a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának szempontjából is. A prevenció egyik legfontosabb eszköze tehát a tápanyagellátottság – ezt pedig napjainkban pusztán étkezéssel megoldani az élelmiszerek beltartalmi csökkenése miatt kifejezetten nehéz.

Egy jó várandósvitamin azonban nagy segítség lehet – nem véletlen, hogy napjainkban a szakemberek jelentős többsége javasolja a tápanyagpótlás ilyen formáját a terhesség alatt a megnövekedett igények kielégítésére. Ugyanakkor nem mindegy, milyen formában és milyen bontásban visszük be a szervezetbe a tápanyagokat. A terhesség három fejlődési szakaszra tagolható. A három trimeszternek azonban eltérő a tápanyagigénye, így ezt a várandósvitaminnak figyelembe kell vennie. Emellett a megfelelő kémiai kötésekkel a felszívódás is jelentősen javítható, hiszen a szerves kötésű anyagok (ezek jellemzően a termékben -citrát és -glükonát formákat jelentenek, pl.: vas-glükonát, cink-citrát) hasznosulása akár 80%-kal is jobb.

Melyek a rizikófaktorok?

Minden kismama esetében jelentkezhet a gesztációs diabétesz – ezt a fent leírtakból is jól láthatjuk. Ugyanakkor azok a kismamák nagyobb rizikónak vannak kitéve, akik:

  • Túlsúllyal küzdenek
  • Asszisztált reprodukcióval fogantak meg
  • 35 évnél idősebbek
  • Akiknek családjában előfordult cukorbetegség vagy gesztációs diabétesz
  • Inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak náluk a terhességet megelőzően

Forrás: ratkotunde.hu

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük