A HÁROM LEGFONTOSABB ÉRTÉK: AZ IDEÁLIS VÉRNYOMÁS- VÉRCUKOR- ÉS KOLESZTERINSZINT

Amikor egy beteg megkapja a laboreredményeket, legjobban az érdekli, hogy határérték fölött vagy alatt van-e a vércukor- vagy a koleszterinszintje, s ugyanígy vérnyomásméréskor is.

Dr. Simonyi Gábort, a Pest megyei Flór Ferenc Kórház V. Belgyógyászati-Lipidológiai Osztályának osztályvezető főorvosát a célértékekről kérdeztük.

A határértékeket ki és hogyan állapítja meg?

A vércukor, vérzsírok és vérnyomásértékek határértékeit a nemzetközi és a hazai szakmai társaságok ajánlásai alapján állapítják meg. Az ajánlásokat bizonyos időközönként frissítik a legújabb vizsgálatok eredményei alapján. Magyarországon a kétévente összeülő Konszenzus Konferenciákon terjesztik elő és fogadják el a különböző szakterületek határértékeit.

Melyek a vérnyomás, a vércukor- és a koleszterinszint célértékei?

A vérnyomás határ- vagy célértékei a magasvérnyomást kísérő betegségektől is függenek. Általánosságban megállapítható, hogy 140/90 Hgmm alatti vérnyomásra kell törekedni.(1,2) Cukorbetegségben vagy metabolikus szindrómában, továbbá szív- és érrendszeri betegségekben a vérnyomás célértékei általában ettől különböznek.

Cukorbetegek esetében 7,0 százalék alatti HbA1c elérése szükséges a kisérrendszeri szövődmények kockázatának csökkentése érdekében. Ez elérhető az átlagos vércukor szint kb. 8.3–8.9 mmol/L (kb. 150–160 mg/dL) tartományban tartásával. Ideálisan éhomi és étkezés előtti vércukor értékeknek nem szabad meghaladnia a 7,2 mmol/l (<130 mg/dL) értéket, az étkezés utáni vércukorszint határértéke 10 mmol/L (180 mg/dL). Nem minden betegnek hasznos a vércukorszintek aggresszív rendezése, mostanában főleg időseknél és a számos szövődménnyel rendelkezőknél ennél kissé magasabb érték is megengedett. Fontos a kezelések egyénre szabása.(3)

A vérzsírok szempontjából kicsit komplikáltabb a helyzet, mert számos célértéket adnak meg a kockázati kategóriáktól függően. Igen nagy kockázatú állapotban a legszigorúbbak a határértékek: maximum 1.4 mmol/L LDL-koleszterin vagy >50% csökkenés a kiinduláshoz képest. Nagy kockázatú állapotban 1.8 mmol/l alatti LDL-koleszterin az elérendő cél vagy >50% csökkenés a kiinduláshoz képest. Ebben a két kategóriában az ösztrigliceridnek 1.7 mmol/L alatt, a HDL-koleszterinnek 1.0 mmol/L (férfiakban) és 1.3 mmol/L (nőkben) felett kell lennie.(4)

Sokan azt gondolják, hogy egy kicsivel magasabb érték még nem probléma. Miért káros a tartósan magas érték?

A tartósan magas vérnyomás-, vércukor- és vérzsírértékek legnagyobb veszélye, hogy sokáig lényegében semmilyen tünetet nem okoznak. A sok évig fennálló rendellenes értékek azonban károsító hatásukat sajnos már az első pillanattól kezdve kifejtik. A későbbiek során pedig számos betegséget okozhatnak (pl.: szívizom-infarktus, agylágyulás, alsó végtagi érbetegségek, szívelégtelenség, vesebetegség, plakk-képződés a különböző erekben, vakság, amputációt eredményező érelmeszesedés stb.)(5)

Mikor elegendő a diéta és az életmódváltás, és mikor kell gyógyszert szedni?

A határértékeket kissé meghaladó eltérések esetén pl. kissé emelkedett koleszterin, vagy vércukorszint esetén legelőször életmód-változtatást kell indítani, csak ennek eredménytelensége után kell a gyógyszeres kezelésre áttérni.(3,4) Vannak azonban olyan állapotok (pl. 180/110 Hgmm-t meghaladó vérnyomás,(2) vagy 8-8,5%-ot meghaladó HbA1c-érték), amelyekben rögtön gyógyszeres kezelésre van szükség.(3)

Mi a helyzet, ha valakinek túl alacsonyak az értékei? Az alacsony vérnyomással/vércukorszinttel/koleszterinnel van-e teendő?

A túl alacsony értékek a vérnyomás, illetve a vércukor esetében okozhatnak tüneteket. Az alacsony vérnyomás szédüléssel, fejfájással, súlyos esetben átmeneti eszméletlen állapottal járhat,(6) míg alacsony vércukorszint esetén a szervezet figyelmezető jelek sorozatát indítja el: kínzó éhségérzés jelentkezhet, szívdobogás érzés, izzadás, remegés kíséretében. Ekkor idegesség és ingerlékenység is kialakul. Ha ekkor a cukorbeteg nem tud szénhidrát tartalmú ételt fogyasztani, a panaszok súlyosbodhatnak. Fejfájás, szédülés, a koncentrálóképesség romlása, majd zavartság lép fel. Súlyos állapotban görcsök és kóma is kialakulhat.(7) Ha valaki ilyesmit tapasztal, sürgősen kérjen segítséget már a tünetek kezdeti szakaszában.

A vérzsírok esetében épp ellenkező a helyzet, a nagy tanulmányokból azt szűrték le a szakemberek, hogy minél alacsonyabb ez az érték, annál kisebb az esély a szív- és érrendszeri megbetegedésekre. Azt is jól tudjuk, hogy a természeti népeknél, illetve az újszülöttek esetében is igen alacsony a koleszterinszint, és hogy lényegében a civilizációs hatásoknak köszönhetjük a népességben jelenleg tapasztalható átlagértékeket, amelyek jóval magasabbak a kívánatosnál.

Mire utal a túl nagy haskörfogat? Ennek is vannak célértékei? Melyek ezek?

A haskörfogat a testtömeggel együtt növekszik. A hasi típusú (alma típus) elhízás ebből a szempontból jóval veszélyesebb, mint a csípőtáji (körte típus). Az alma típusú elhízás ugyanis olyan anyagcsere-változásokat okoz a szervezetben, amelyek a későbbiek során számos káros hatással játnak. Férfiak esetében a 102 cm feletti haskörfogat nagy, a 94–102 cm közötti mérsékelt kockázatot jelent. Nők esetében a 88 cm feletti érték jelent nagy kockázatot, s a mérsékelt kockázat a 80–88 cm közötti tartományba esik.(5,8)

Milyen időközönként kell ellenőrizni a célértékeket?

A különböző célértékek elérése sokszor csak hosszas kezeléssel valósítható meg. Vannak olyan betegek, akiknek többféle gyógyszerre is szükségük lehet ennek érdekében. Ezért a betegeknek több ellenőrzésen, kontrollvizsgálaton kell megjelenniük. Az ellenőrzések gyakorisága függ az elérendő célértékektől, illetve attól, hogy sikerült-e azokat elérni. A kívánt célértékek hosszú távon fejtik ki jótékony hatásukat, ezért fontos a betartásuk.

Ki ellenőrzi, illetve kezdeményezi a vizsgálatokat a háziorvos vagy a szakorvos?

Az ellenőrzés több szintű feladat. Nagyon fontos a háziorvos szerepe, mivel a betegek először leginkább hozzájuk fordulnak egészségügyi problémáikkal. Általában a háziorvos kezdeményezi a különböző vizsgálatokat, és sokszor ezen a szinten is megoldható a célértékek elérése. Amennyiben ez mégsem sikerülne, beutalja a beteget a megfelelő szakorvoshoz. A beteg hosszú távú követése a háziorvos és a szakorvos együttműködését igényelheti.

Mi mit jelent?

HbA1c: hemoglobin A1c, hosszabb távon jelzi a szénhidrát-anyagcsere állapotát.

LDL-koleszterin: alacsony sűrűségű koleszterin, „rossz” koleszterin.

HDL-koleszterin: nagy sűrűségű koleszterin, „jó” koleszterin

Szerző:

Rozgonyi Sarolta

https://www.szeretemazeletem.hu/

A cikket az Aspirin®  Protect forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. készítette.

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük