A cukorbetegség tünetei férfiaknál

Kutatások szerint a cukorbetegek körülbelül egyharmada nem is gyanakszik a betegségre, amíg igazán komoly nem lesz a baj, mivel egyszerűen nem ismeri fel a tüneteket. Ez különösen a férfiak esetében igaz.

Az alábbi panaszok esetén érdemes orvoshoz fordulni, hiszen könnyen lehet, hogy cukorbetegség áll a háttérben.

Gyakori vizelés

magas vércukorszint egyik leggyakoribb tünete a gyakori vizelés. Egy átlagos ember napi 4-7 alkalommal vizel, a folyadékbevitelétől függően. Ha tehát ennél jóval sűrűbben kell kimenned, illetve gyakran ébredsz vizelési ingerre éjszakánként, akkor az cukorbetegséget is jelezhet.

Vizelési problémák

Cukorbetegséget jelezhetnek a vizelet-visszatartási nehézségek is. Ilyenkor a magas vércukorszint hatására meggyengülnek a húgyhólyag körüli izmok. Tapasztalhatsz még hirtelen jövő, nagyon sürgető vizelési ingert is – ilyenkor a húgyhólyag funkciói károsodtak.

Erekciós zavarok

Kutatások szerint a férfiak, különösen a 45 év alattiak esetében nagyon gyakran lehet a cukorbetegség korai tünete a merevedési probléma. Ennek oka, hogy az állandósult magas vércukorszint károsíthatja a péniszben futó ereket és idegeket. Tünet lehet továbbá a retrográd ejakuláció is, amely azt jelenti, hogy az ondó részben vagy teljes egészében a hólyagba ürül. Ennek hátterében szintén idegi károsodás állhat.

Kimerültség, letargia

Ha szokatlanul fáradtnak, rosszkedvűnek érzed magadat minden különösebb ok nélkül, az is jelezheti, hogy nincs minden rendben vércukorszinteddel. Az energiavesztés és hangulatingadozás oka, hogy nem megfelelő a szervezet inzulinszintje.

Állandó szomjúság vagy éhség

Mivel a szervezet a felesleges cukrot vizeletürítéssel távolítja el, a cukorbetegek gyakran érzik extrém módon szomjasnak magukat. Ha a folyadékigényed minden különösebb ok nélkül látványosan megnő, az a betegség jelenlétére utalhat. Jel lehet még a csillapíthatatlan éhségérzet is – ilyenkor a glükóz nem jut el a sejtekhez, az agy pedig étkezések után nem érzékeli, hogy jóllaktunk. A váratlan, néhány hónap alatt történő súlyvesztés szintén utalhat cukorbetegségre.

Forrás: házipatika.hu

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük