A cukorbetegség jövője. kutatások és fejlesztések.

Szájon át szedhető inzulin? Új tabletta segíthet majd a cukorbetegeknek

Innovatív tablettát alkottak meg kínai kutatók.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új, cukorbetegséggel kapcsolatos kutatásról, amit egyelőre még csak állatokon teszteltek, de az eddigi eredmények bizakodásra adhatnak okot:

„Szájon át szedhető inzulin egy ígéretes, innovatív tabletta formulával, egyelőre csak patkányokon

Az inzulin egy fehérje hormon, amely szájon át bevéve lebomlik a gyomorban. Már eddig is számos, egyelőre sikertelen próbálkozás történt a gyomorból épségben kijutó és a tápcsatorna távolabbi szakaszán felszívódó inzulinkészítmények előállítására. Legutóbb egy nagyon érdekes tablettát próbáltak ki kínai kutatók patkányokon, amely hidrogéngázt fejleszt és így löki a bélfalhoz az inzulint.

E tabletták elkészítéséhez a kutatók fém magnézium-mikrorészecskéket vontak inzulintartalmú oldatréteggel és liposzómaréteggel. Ezután ezeket a részecskéket nátrium-hidrogénkarbonáttal (szódabikarbónával) keverték össze, körülbelül 3 mm hosszú minitablettákká préselték, majd észterezett keményítőoldattal vonták be.

A keményítő megvédte a tablettákat a gyomorsavtól, lehetővé téve, hogy épségben elérjék a vastagbelet. Lebomlásuk során a magnézium-mikrorészecskék vízzel reagálva hidrogéngáz-buborékok áramlását hozták létre, amelyek mikromotorokként működtek és az inzulint a vastagbél nyálkahártyája felé hajtották, hogy felszívódjanak.

A minitablettákat patkányokon is tesztelték, és azt találták, hogy jelentősen, több mint öt órán csökkentették az állatok vércukorszintjét. Csaknem olyan alacsonyan tudták tartani a glükózszintet, mint az injekciós inzulin. Bár még több munkára van szükség, a kutatók szerint ez előrelépés a hagyományosan csak injekciós gyógyszerek szájon át szedhető formáinak létrehozása felé.”

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük