10 érdekesség a cukorbetegségről

Magyarországon körülbelül nyolcszázezer cukorbeteg él, és közel ennyire becsülik a nem diagnosztizált esetek számát is. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet, amelyet mindenkinek tudnia kellene a betegségről.

A modern életforma egészségtelen táplálkozási szokásai és a mozgásszegénység miatt a 2-es típusú, „szerzett” diabétesz a leggyakoribb anyagcsere-betegségek közé tartozik és az ebben szenvedők száma egyre nő. Szövődményeként olyan betegségek is kialakulhatnak, amelyek a halálozási statisztikák élén járnak: szív- és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, érszűkület, stroke, infarktus, vesebetegségek.

Mi is a cukorbetegség?

A cukorbetegség lényege, hogy a szervezetben vagy nem termelődik a cukoranyagcsere egyensúlyának fenntartásához elegendő inzulin, vagy a receptorokon nem tudja kifejteni a megfelelő hatást, emiatt a vér glükózszintje megemelkedik.

A cukorbetegségnek több típusa van, amelyek közül a 3 leggyakoribb:

– az 1-es típusú, autoimmun eredetű
– az esetek 95 százalékát kitevő 2-es típusú, amely elsősorban a helytelen életmódhoz kapcsolódik (túlsúly, mozgásszegény életmód, egészségtelen étkezés)
– és a terhesség idején fellépő (gestaciós) diabétesz.

Nézzük, mi az a 10 dolog, amit mindenkinek érdemes tudni a cukorbetegségről!

Tudta?

-A 2-es típusú diabétesznek gyakran nincs semmilyen tünete sem, így a cukorbetegek mintegy egyharmada nem is tudja, hogy beteg.

– A cukorbetegség a vakság fő oka a munkaképes korú felnőttek között.

– A cukorbetegek körülbelül kétszer olyan valószínűséggel lesznek szívbetegek, mint a nem diabéteszesek.

– A cukorbetegség rontja a végtagok keringését, így az érintetteket az ún. diabéteszes láb is fenyegeti. Ez azt jelenti, hogy lábukon már a kisebb sérülések is nehezen gyógyulnak, emellett pedig nagyobb a fekély kialakulásának esélye is. A cukorbetegeknek ezért fontos odafigyelniük arra, hogy még a jelentéktelen lábsérüléseket (pl. horzsolásokat) is elkerüljék, és igyekezzenek megelőzni a gombás fertőzést.

– A férfiak merevedési zavarainak is gyakori oka a fel nem ismert vagy elhanyagolt cukorbetegség, a pénisz érhálózatának szűkülete miatt.

– A cukorbetegségre hajlamosít az „alma-típusú”, hasra történő elhízás, mivel a cukorbetegség előszobájának tekintett inzulinrezisztencia kialakulásában jelentős szerepet játszik a hasi zsírszövet felszaporodása.

– A cukorbetegek számára ajánlott diéta alig különbözik az egészségesek számára javasolt étrendtől, például a mediterrán étrendből egyéni szükséglet szerint módosítva könnyen összeállítható.

– Enyhe szénhidrát anyagcserezavar esetén mérsékelt fogyással jelentős javulás érhető el és késleltethető a szövődmények kialakulása. Akár már 6-8 kiló túlsúly leadásával, illetve napi 30 perc mérsékelt fizikai aktivitással, például tempós sétával is sokat tehetünk egészségünkért.

– A sikeres súlycsökkenésen átesett túlsúlyos cukorbetegek vércukorszint-értékei jelentősen javulnak.

– A cukorbetegség karbantartható: jól kezelve jelentősen csökkenthető a szövődmények kialakulásának kockázata.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük