Miért meghatározott a cukorbetegeknek a naponta fogyasztható tej mennyisége? Miért nem jó, ha reggelire több tejet iszik a cukorbeteg?
A tejben szénhidrátforrásként részben egy kettős cukor (diszacharid), galaktóz, részben egy 6 szénatomos egyszerű cukor, laktóz (tejcukor) fordul elő. A szervezetbe jutva a galaktóz is két laktóz molekulára hasad, amely felszívódva glukózzá alakul, és a véráramba kerül.
Ily módon a tej „cukortartalma” viszonylag gyorsan emel(het)i a vércukorszintet. (Egy másik – 5 szénatomos – egyszerű cukrot, fruktózt [gyümölcscukrot] tartalmaznak a gyümölcsök is, ennek vércukor- 55 szint-emelő hatása azonban valamivel elhúzódóbban jelentkezik, mivel a májban előbb 6 szénatomos cukorrá kell alakulnia.)
Ha valaki egyszerre 3 dl tejet fogyaszt…
Ha valaki egyszerre 3 dl tejet fogyaszt – deciliterenként 5 gramm cukortartalommal számolva – 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot juttat szervezetébe, ami cukorbetegekben gyorsan kialakuló és rövid idő alatt lezajló vércukor-emelkedést okoz.
MIT MUTAT MEG A GI? |
A glikémiás indexből (GI) arra tudunk következtetni, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott ételekből a szénhidrát. A vizsgált élelmiszer 50 g szénhidrátot tartalmazó mennyiségének elfogyasztását követő vércukorszint-emelkedést egy referenciához viszonyítják, s az érték 0 és 100 közé esik. Pontosan megítélni a GI alapján azt, hogy időben mikor van a csúcson a vércukorérték nem lehet, csak az adott ételekt kategóriákba lehet besorolni, hogy gyorsan, közepesen vagy lassan éri el a vércukor a csúcsot. |
Mivel a korai inzulinválasz a cukorbetegség minden formájában hiányzik vagy csökkent, pótlása csak kívülről bejuttatott inzulin (1-es típusú cukorbetegségben, valamint a 2-es típusú cukorbetegség késői fázisában) vagy az inzulinelválasztást serkentő gyógyszer adásával (megtartott inzulintermeléssel járó 2-es típusú cukorbetegségben) lehetséges.
Ha adott étkezésen belül a gyorsan felszívódó szénhidrát hányada magas, az elfogadható mértéket meghaladó vércukorszint-emelkedés csak nagyobb gyorshatású inzulin, illetve inzulinszekréciót serkentő gyógyszer adásával kerülhető el.
Mivel az adott étkezésen belül a lassan felszívódó szénhidrát hányada (döntően a kenyérfélékből, pékáruból, zöldségekből származó szénhidrátforrás) ilyenkor – az egyes étkezések végső soron limitált szénhidrát tartalmából adódóan – általában alacsonyabb, a gyorsan felszívódó szénhidrátból származó keringő glukóz viszont a beadott inzulin vagy a gyógyszeresen serkentett inzulintermelés hatására viszonylag gyorsan a szövetekbe jut, a vércukorszint leesik, a következő étkezést megelőzően hipoglikémia fordulhat elő.
Mennyi a napi tejfogyasztás ajánlott mennyisége?
A cukorbetegek napi ajánlott tejfogyasztását tehát fél literben állapították meg, s azt is több részletre elosztva javasolják elfogyasztani. A teljességhez tartozik, hogy a tej zsírtartalma a felszívódást befolyásoló tényező, s a tejcukor gyors felszívódá- 56 sával elsősorban a túlsúlyosaknak ajánlott alacsony, 1,2 %-os zsírtartalmú tej használatakor kell számolni.
Egyes szerzők az általunk ajánlottnál is szigorúbb megszorítást tanácsolnak, s napi 2-3 dl-ben határozzák meg a fogyasztható tej mennyiségét, több részletre elosztva.
Azt gondoljuk, hogy e tekintetben is az egyéni különbségek figyelembevétele a leghelyesebb, beleértve az érintett személy étkezési szokásait, s a fogyasztott tej vércukoremelő hatását is.
Szerző: Springmed – Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor