A sárgarépát nagyon sokan kedvelik, hiszen tele van tápanyaggal, többek között vitaminokkal, ásványi anyagokkal, béta-karotinnal, rostokkal és antioxidánsokkal. Rengeteg előnye létezik az egészségre, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk, akár önmagában, akár köretként húsételek mellé vagy nyersen salátában. Milyen előnyei vannak a sárgarépának az egészségünkre? Mutatjuk a válaszokat.
A sárgarépa tartalmaz szelént, mangánt, rezet, cinket, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, kalciumot, B12-vitamint, folátot, B6-vitamint, K-vitamint, E-vitamint, D-vitamint, C-vitamint és A-vitamint.
A sárgarépa nagyon alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így nagyon hasznos lehet a PCOS-ben, azaz a policisztásovárium-szindrómában szenvedők számára.
Ez a zöldség glutationt is nagy mennyiségben tartalmaz. Ez egy olyan fontos tápanyag és antioxidáns, amely nagyon hatékonyan képes kezelni az oxidatív stresszt, illetve csökkenteni a májkárosodást is. Flavonoidokban és béta-karotinban is rendkívül gazdag. Mindkettő nemcsak megtámogatja, hanem serkenti is a májfunkciókat. A béta-karotin még a májbetegségekkel szemben is védelmet jelenthet.
Ha rendszeresen nyersen fogyasztunk sárgarépát, akkor még az orális egészségünket is fenntarthatjuk, hiszen fokozza a szájüreg egészségét, mivel semlegesíti a szájüregben található baktériumokat.
A sárgarépa a koleszterin felszívódását is csökkentheti, és segít megnövelni a szervezetben az antioxidáns-szintet. Ez a hatás pedig a szív- és érrendszer egészségét hivatott védeni. A sárgarépában egy pektin nevű rost található, ennek köszönhető a koleszterinszint csökkenése.
A sárgarépa béta-karotin-tartalma a szervezetben A-vitaminná alakul, ami pozitívan hat a csontsejtek anyagcseréjére. Nem mellesleg a sárgarépában található karotinoidok a csontegészséget tartják fenn és javítják.
Az A-vitamin ezen kívül az immunrendszer működésére és egészségére is pozitív hatást gyakorol, illetve segít megelőzni a fertőzéseket. A zöldség C-vitaminban is bővelkedik, amely szintén egy nagyszerű immunerősítő vitamin, emellett fokozza a kollagéntermelést és segíti a gyorsabb sebgyógyulást is.
Egy vizsgálat során azt a megállapítást tették, hogy azok a személyek, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, gyakran A-vitamin-hiányosak. Már csak ennek a krónikus betegségnek a megelőzése érdekében is érdemes rendszeresen sárgarépát fogyasztanunk.
A sárgarépatea magas C-vitamin- és tápanyagtartalmának köszönhetően segít az immunrendszer erejének növelésében. Az ital rendszeres fogyasztása növeli az erek rugalmasságát és erejét, illetve javítja a szív- és érrendszer működését. A sárgarépa antioxidánsai biztosítják a vér és a szövetek tisztítását a toxinoktól és a méreganyagoktól. A-vitamin-tartalma javítja a bőr állapotát, erősíti a körmöket és a haj szerkezetét. A sárgarépatea jót tesz a csontrendszernek és a pajzsmirigynek is.
A sárgarépából remek tea készülhet, mutatjuk is a receptet. A teát szárított sárgarépából készítjük. Válasszunk nagy méretű, szép, egészséges répákat a teához. Mossuk meg alaposan a zöldséget, majd hámozzuk meg. Ezután nagyon vékonyan reszeljük le a sárgarépát, de le is darálhatjuk. A vékonyra szeletelt répát sütőben legalább 100 fokon nagyon óvatosan ki kell szárítani. Nyáron ez a folyamat a napon is megtörténhet. Ezért is kell nagyon vékonyan szeletelni, reszelni, mert így könnyebben távozik a zöldségből a nedvesség. Naponta többször is át kell forgatni, hogy alaposan kiszáradjon. Ha ez megtörtént, zárható üvegben kell tárolni, mert ebből veszünk majd ki kisebb-nagyobb adagokat a tea és egyéb sárgarépás ital elkészítéséhez.
Őszi sárgarépatea hozzávalói:
• 1,5 liter víz,
• 4 evőkanál szárított sárgarépa,
• egy teáskanál szegfűszeg,
• 1 fahéjrúd,
• citrom és méz.
Elkészítése:
Tegyük fel a vizet forrni, adjuk hozzá a sárgarépa-reszeléket és a fűszereket. Ha elkészült, szűrjük le, mézzel és citromlével fogyaszthatjuk.
Forrás: https://gyogyszernelkul.com/