Megterítjük az asztalt
A cukorbetegség kontrollálható könnyű és fenséges ételekkel
A cukorbetegek egészségének fenntartásához fontos az étrend megfelelő megválasztása, ami nem okoz szükségszerűen nagy nehézségeket.Próbálja vércukorszintjét a normális szinten tartani!
- Tervezze meg előre étkezési időrendjét, tízóraiját és uzsonnáját, és tartsa is be azokat!
- Minden étkezésnél ügyeljen az elfogyasztott ételmennyiségre!
- Válasszon egészséges ételeket, mint például keményítőt nem tartalmazó zöldségeket! Ne feledje, ezeket a változásokat könnyebb kisebb lépésekkel elérni. A kis lépések apránként nagy sikerhez vezetnek.
Táplálkozzon változatosan!
- Fogyasszon sok színes gyümölcsöt és zöldséget!
- Egyen kis mennyiségben egészséges magvakat, hüvelyeseket és keményítőtartalmú zöldségeket!
- Minden étkezéskor fogyasszon kis mennyiségű fehérjét!
- Fogyasszon zsírmentes vagy zsírszegény tejet, joghurtot!
Egészségtelen ételt csak korlátozott mennyiségben fogyasszon!
- Ételei elkészítéséhez, de csak kis mennyiségben, használjon egészséges (telítetlen) zsírokat, mint például olíva-, repce- vagy lenmagolajat!
- Napi étrendjébe iktasson be kis mennyiségben olajos magvakat!
- Kerülje a telített (állati eredetű) zsírokat, illetve az ezekből készült ételeket!
- Kerülje a módosított zsírokat, mint például a margarint és az ezekbôl készült feldolgozott ételeket: a tortát, a süteményeket és a sültkrumplit!
Használja a tányérját, megmutatjuk, hogyan!
Tányérja segít abban, hogy a megfelelő ételeket fogyassza a megfelelő mennyiségben.
Egy függőleges vonallal ossza fel képzeletbeli tányérját két egyenlő részre. Az így megkapott egyik felet ossza fel egy vízszintes vonallal 2 negyed részre.
Keményítőt nem tartalmazó zöldségek
Tányérja felét olyan zöldségekkel rakja tele, melyek nem tartalmaznak keményítőt, mint például a paradicsom, paprika, hagyma, uborka, spenót, fejes saláta, brokkoli, zöldbab és káposztaFehérje
Tányérja negyedét (1/4) fehérjeforrásokkal töltse meg, mint például bôr nélküli csirkehús, sovány marha- vagy sertésszelet, tojás, tonhal, lazac, rák vagy tofuMagvak és keményítőtartalmú ételek
Tányérja negyedére (1/4) rakjon magvakat és keményítőtartalmú ételeket, mint például teljes kiörlésű gabonából készült péksüteményt, magas rosttartalmú gabonaféléket, rizst, tésztát, babot, borsót, burgonyát, tököt és zsírszegény kekszet.
A cukorbetegség nem jelenti azt, hogy minden kedvenc ételéről le kell mondania. Úgy is kézben tarthatja cukorbetegségét, hogy tovább fogyasztja és élvezi kedvenc ételeit, ha orvosával vagy dietetikusával egy kiegyensúlyozott étrendet tervez meg.
Könnyen főzzön és könnyűt egyen az egészsége érdekében!
A cukorbetegek gyakran hiszik azt, hogy le kell mondjanak számos kedvenc ételükről. A legtöbbször azonban ez nem igaz. Az alacsony zsírigényű főzési módszerekkel, mint például a sütőben való sütés, főzés, és a receptben olvasható egyes összetevők másokkal való helyettesítése számos kedvenc ételéből egészséges táplálékot varázsol.Hagyja maga mögött megrögzött szokásait
- Amikor a hús tette ki az étkezések nagy részét.
- Amikor előkészítve tette mélyhűtőbe a húst és a halat.
- Amikor a sót használta minden ételhez fô ízesítôszerként.
- Amikor a süteményt a receptben található teljes mennyiségű zsiradékkal és cukorral készítette el.
- Amikor salátáját nagy adag öntettel készítette el.
- Amikor édességekből és desszertekből sokat fogyasztott.
- Amikor az uzsonnát egyszerre megette.
- Amikor cukrot használt édesítésre.
Próbáljon ki néhány egészségesebb verziót!
- Legyen a nem keményítő tartalmú zöldség az étkezés fő forrása!
- Grillezzen, süssön sütőben, főzzön és párolja a húsokat és a halakat!
- Ízesítse a zöldségeket petrezselyemmel, a csirkét zsályával, a halakat pedig citrommal!
- Sütemények készítésekor csökkentse a recept által ajánlott zsír és cukor mennyiségét, ízesítésükre használjon cukormentes lekvárt!
- Ízesítse zöldsalátáját friss vagy szárított gyümölcsökkel vagy aprított magvakkal!
- Alkalmanként fogyaszthat édességet vagy desszertet, de ilyenkor mérsékelje az egyéb szénhidrát-tartalmú táplálékokat!
- A tízórait, uzsonnát ossza fel több, de kisebb porcióra!
- A dietetikusával, orvosával megbeszélt édesítőszert használja!
Étkezési kisokos
- GyümölcsfélékFogyasszon belőlük naponta 2–4 adagot
Egy adag = 1 kis friss gyümölcs, 1 pohár málna, ½ pohár gyümölcskonzerv (saját levében)
vagy 2 teáskanál szárított gyümölcs - TejtermékekFogyasszon belőlük naponta 2–3 adagot
Egy adag = 1 pohár zsírszegény vagy alacsony zsírtartalmú tej vagy joghurt - ZöldségfélékFogyasszon belőlük naponta 3–5 adagot
Egy adag = 1 pohár nyers vagy ½ pohár fôtt zöldség - Hús és egyéb fehérjeforrásFogyasszon belőlük naponta 100–150 grammot
Az adagok legyenek kicsik. Az egy nap alatt elfogyasztott fehérjemennyiséget az egész nap folyamán vigye be a különbözô étkezések alkalmával.
Egy kb. 75–80 grammos húsadag = egy kártyacsomagnyi
½ pohár tofuval, ¼ gomolya sajttal, 1 tojással helyettesíthet 25 g húst. - Magvak és keményítőtartalmú ételekFogyasszon belőlük naponta 6–11 adagot (1 adag = kb. 15 g szénhidrát) Egy adag = 1 szelet kenyér, 3 pohár zsírmentes pattogatott kukorica, ¾ pohár száraz gabonapehely, ½ pohár kukorica,
1/3 pohár rizs vagy tészta (1 pohár = 2,5 dl) - Zsírok, édesség és alkohol
Csak kivételes esetekben fogyasszon belőlük! Egy adag= ½ pohár jégkrém, 1 kis sütemény vagy muffin vagy 2 kis keksz - Igyon minden nap sok vizet!
Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával! Mindig egyeztessen orvosával, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósít.
Forrás: https://diabeteszinfo.hu/