IR esetén sem kell lemondani az édes ízekről: dietetikus beszélt a helyes étrendről

Az édes ízekről sem kell lemondani inzulinrezisztencia, azaz IR esetén, erről bővebben dietetikus beszélt.

Az inzulinrezisztencia (IR) egyre több embert érint manapság, amiből, ha nincs megfelelően kezelve, könnyen 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki. Éppen ezért fontos, hogy már ekkor megkezdődjön a szükséges kezelés, amelynek az alapja a megfelelő életmód betartása.

Ennek egyik pillére a személyre szabott étrend követése. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy le kell mondani a finom ételekről, ám fontos, hogy betartson az ember ilyenkor néhány alapvető szabályt. Vajdovich Dorottya, az Endokrinközpont dietetikusa osztott meg IR-eseknek szóló sütési tippeket.

Étrend inzulinrezisztencia esetén

Ha valaki IR-rel küzd, még nem jelenti azt, hogy le kell mondania az édes ízekről, hiszen ha odafigyel a mennyiségekre és arra, hogy milyen alapanyagokat milyen módon használ fel, úgy nem jelenthet gondot ezeknek az ételeknek az elfogyasztása. Amire mindenképpen ügyelni kell, az az, hogy figyeljen a napi szénhidrátbevitelre!

GettyImages-1402635996

Továbbá a dietetikusok azt javasolják, hogy ha valaki néha-néha desszertet is választ, azt lehetőleg valamely étkezést követően fogyassza el, ne pedig önmagában, mivel akkor könnyebben megemelkedhet a vércukorszint. A desszert választásakor fontos az egészségtudatos étrend alapelveinek betartása, így ha van rá lehetőség, valamilyen könnyű gyümölcsös, esetleg túrós vagy olajos magvakkal kiegészített desszert mellett érdemes letenni a voksot.

Erre érdemes odafigyelni a bevásárlás során

Vásárláskor minden esetben javasolt a termékek összetevőinek ellenőrzése, különösen az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes kész desszertek kiválasztásakor. Ezek ugyanis arányaiban gyakran több szénhidrátot tartalmaznak, mint a normál zsírtartalmú változatok. Éppen ezért, aki teheti, inkább maga készítse el ezeket az ételeket, hiszen akkor pontosan tudja, milyen összetevőket tartalmaznak, és azok milyen mennyiségben vannak jelen.

Növényi olajok előtérbe helyezése

A legtöbb sütemény egyik alapanyaga a vaj. Azonban az érintett válasszon körültekintően zsírforrást, mivel nem mindegy, mit is használ, ugyanis a “sima” vaj telített zsírtartalma igen magas, melyet jobb, ha az IR-rel küzdők mértékletesen alkalmaznak. Szerencsére vannak egyéb alternatívák is: használjon egészségesebb növényi zsírforrásokat, olívaolajat, repceolajat vagy avokádóolajat, melyek a koleszterinszintre is jótékony hatást gyakorolnak. Aki olajat használ, vegye számításba, hogy más lehet végeredményben az étel textúrája, így előfordulhat, hogy némileg át kell alakítania a receptet.

Mesterséges és természetes édesítők

Az egyik legfontosabb, amire IR-esként figyelni kell, az, hogy a hozzáadott cukor nagymértékben kerülendő. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy ezentúl le kell mondania az édes ízekről, hiszen ma már számtalan édesítőalternatíva található a boltok polcain. Választhat mesterséges és természetes édesítőszereket is. Ez előbbiekre nézve nem bizonyított, hogy cukorbetegséget vagy daganatos megbetegedéseket okoznának, ugyanakkor a hosszú távú hatásai még nem ismertek. Emellett igencsak hőérzékenyek, így veszíthetnek édes ízükből a sütésnél. Éppen ezért, ha sütőben süt, válasszon inkább természetes édesítőt. Ezeken kívül fokozhatja még az édes ízt gyümölcsökkel is, vigyázva azok gyorsabb felszívódására és szénhidráttartalmukra.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi a helyzet a mézzel? A méz ugyanis fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb hasznos tápanyagokat tartalmaz. Sajnos azonban a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportját erősíti, 1 evőkanál méz nagyjából 12 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Néha persze beilleszthető az étkezésbe, ám akkor arra kell figyelni, hogy legyenek mellette olyan összetevők, rostforrás, fehérjeforrás vagy némi zsiradék, melyekkel lassíthatók a szénhidrátok felszívódása.

Lisztek és textúrák

– Inzulinrezisztenciánál a lisztek megfelelő választására is hangsúlyt kell fektetni. Ha finomlisztet használ, az adott étel szénhidráttartalmának felszívódása gyorsabb lesz, mintha magasabb rosttartalmú lisztet választott volna – mondja Vajdovich Dorottya..

GettyImages-1411194744

– Éppen ezért használjon helyette vagy mellette teljes kiőrlésű lisztet, esetleg zabpehelylisztet vagy rozslisztet, amelyek lassabban felszívódó szénhidrátokat és rostokat is tartalmaznak. Azonban azt érdemes tudni, hogy ekkor az étel kissé tömörebbé válik, akárcsak a mandulalisztnél, kevésbé lesz könnyű az állaga, ami például sütemények esetén nem szerencsés. Aki lágy tésztát szeretne, az használjon a teljes kiőrlésű liszt mellett vagy helyett kókusz/csicseriborsó/zabpehelylisztet, esetleg tegyen hozzá pluszban sikért.

  • Vajdovich Dorottya
  • Forrás: Endokrinközpont

Hagyjon kommentet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük