A diabéteszes ketoacidózis sokkal gyakrabban történik meg az egyes típusú cukorbetegeknél, de néha a kettes típusúaknál is megeshet. Kezeletlen esetben tudatzavar, eszméletvesztés és akár halál következhet be.
Ketoacidózis alakulhat ki ketonok (a zsíranyagcsere melléktermékei, például aceton) vérben történő felhalmozódása esetén, melyet diabéteszben az inzulin abszolút, vagy relatív hiánya okozhat. Kezeletlen esetben tudatzavar, eszméletvesztés és akár halál következhet be. Minden esetben az állapot kialakulásának a megelőzése a cél – figyelmeztet a Cukorbetegközpont.
Fontos, hogy a diabéteszes ketoacidózis sokkal gyakrabban történik meg az egyes típusú cukorbetegeknél, de néha a kettes típusúaknál is megeshet. Ez az állapot leggyakrabban tinédzsereknél, fiatal felnőtteknél alakul ki, akik étrendi kihágásokkal, a túlzott, hirtelen zsírbevitellel felborítják a szénhidrátok és a zsírok lebontásának arányát szervezetükben vagy elfeledkeznek a megfelelő inzulin bevitelről.
A ketoacidózis jelentése
A ketoacidózis a cukorbetegség kapcsán előforduló kórkép,ekkor túl magas a szervezetben lévő ketontestek száma, amely tüneteket okoz. Ketonok a zsíranyagcsere felborulását követően jelentkeznek, akkor is megjelenhetnek, ha a szervezet nem jut elég szénhidráthoz, ezért zsiradékot bont, azt hasznosítja. Ha ezek az anyagcsere termékek átjutnak a vér-agy gáton, diabéteszes kóma is előfordulhat. A keton kismamáknál minimálisan megjelennek élettanilag a vizeletben. Ha viszont a mennyiség megnő, akkor az gesztációs diabéteszre utaló jel, illetve ha már a betegség diagnosztizálásra került, akkor az emelkedett szint a nem megfelelő kezelést jelzi.A ketoacidózis tünetei
A ketoacidózis tünetei általában nem mind egyszerre jelentkeznek, gyakran inkább lassan, fokozatosan, hét órán belül tapasztalhatóak.
Azok, akiknek diabetikus ketoacidózisuk van:
- nagyon fáradtnak érzik magukat
- nagyon szomjasak, vagy többet vizelnek az átlagnál
- kiszárad a szájuk, és a dehidratáció jelei is jelentkezhetnek
Az imént említett tüneteket a magas vércukorszint okozza, ami azelőtt történik, mielőtt valakinél beáll a diabetikus ketoacidózis. Ha az illető nem kap kezelést, akkor a diabéteszes ketoacidózis tünetei is megjelenhetnek:
- hasi fájdalom
- hányinger vagy hányás
- gyümölcsillatú lehellet
- gyors, mély légzés
- zavarodottság
- eszméletvesztés („diabetikus kóma”)
Ketoacidózis kezelése
Ez mindig attól függ, mennyire előrehaladott a betegség. A kómában lévő betegnek természetesen azonnali orvosi ellátásra van szüksége a kórház intenzív osztályán, ahol biztosítani kell a légzést és a keringést és a belső szervek akadálymentes működését.
Ugyancsak gondoskodni kell a megfelelő folyadékpótlásról, amelyet intravénásan végeznek. Súlyos esetben a vér alacsony PH-értéke miatt az infúzióba egyéb anyagok is adhatók hozzá, amely segítik eltolni az értéket a túl savas tartományból. Az elektrolitegyensúly miatt kálium és kalciumcserére is szükség van.
Az eddigiek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy a cukorbetegek konzultáljanak a témában orvosukkal, és mindig gondoskodjanak az inzulinbevitelről, különben a cukormolekulák nem tudnak a vérből a sejtekbe kerülni. Így a ketoacidózis is megelőzhető.
Diabéteszes ketoacidózis megelőzése
A megelőzésének legjobb eszköze a megfelelően beállított cukorbeteg kezelés. Ennek része a gyógyszeres és nem gyógyszeres terápia megfelelő beállítása, folyamatos kontrollálása a vércukorszintnek.
A megelőzés első lépése egy diabetológus szakorvos felkeresése, aki megszabja a kívánt terápiát, és elirányítja a beteget mozgásterapeutához, dietetikus szakemberhez, ezzel támogatva az esetleges gyógyszeres kezelést.
Az optimális vércukorszint rendszeres fizikai aktivitással és helyes táplálkozással fenntartható.
Mit ehet, aki cukorbeteg?
A cukorbeteg diéta elsőre igen bonyolultnak tűnhet, ráadásul ekkor nem lehet egy internetről leszedett táplálkozási tervet követni, hiszen diabetes esetén az étkezés mindenkinél személyre szabott. Befolyásolja ugyanis azt az illető BMI-je, vércukorszintje, életkora, egészségi állapota, esetleges ételintoleranciája stb.
Ezeket mind figyelembe kell venni, így a szakember is csak egy előzetes állapotfelmérés után állít össze étkezési tervet, ezért dietetikus felkeresésére mindenképp szükség van!
Maga a cukorbeteg diéta a szénhidrátok megfelelő napi mennyiségén és elosztásán alapul, melynek során figyelembe kell venni azok glikémiás indexét is (vagyis azt, hogy gyors vagy lassú felszívódó szénhidrátról van szó). Ugyanis nem mindegy, hogy mikor, mennyi és milyen felszívódású ételeket fogyaszt a beteg, hiszen a szervezet inzulinérzékenysége napszakonként változó, melyhez alkalmazkodni kell.
A cukorbeteg diéta alapjai
Az étkezés lényegét tehát az képezi, hogy olyan ételeket kell fogyasztani, melyek nem emelik meg nagyban a vércukorszintet, és kerülni kell azokat, melyek nagyobb ugrást idéznek elő.
A diéta alapjai, hogy a cukor helyett természetes vagy mesterséges édesítőszereket szükséges használni, el kell hagyni a fehér lisztet és az ebből készült pékárukat (helyettük a magas rosttartalmúakat kell előnyben részesíteni) valamint csökkenteni kell a zsírokban gazdag ételek fogyasztását. 2-es típusú cukorbetegség esetén ugyanis nagy figyelmet kell fordítani a testsúly csökkentésére is, hiszen tanulmányok kimutatták, hogy már 2-8 kilós súlycsökkenés is nagyban javít az állapoton.
Mire figyeljünk cukorbetegként?
Sárga Diána, Cukorbetegközpont dietetikusa elmondta, hogy sajnos vannak olyan tényezők, melyeken elcsúszhat a diéta, és az illető nem érti, miért is ugrik meg bizonyos ételek után a vércukor szintjük.
„Sokan nem tudják, hogy vannak olyan elkészítési módok, melyek az egyébként lassú felszívódású ételek felszívódását meggyorsítják: ilyen pl. a pürésítés.Erre oda kell figyelni! Emellett a kész ételeket is jobb elkerülni, mivel bár első ránézésre engedélyezettnek tűnhetnek, ám tartalmazhatnak cukrot. Ha mindenképp szeretne olykor hazavinni ilyeneket, ellenőrizze az összetevőket, még mielőtt a kosárba teszi!
Ezen kívül sokaknak szokott gondot okozni, hogy mikor, milyen mozgásformát válasszanak, és hogy a sportolás mellett miként táplálkozzanak. Hiszen ha a betegnem juttat be megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot, úgy könnyen hipoglikémia léphet fel, ami igen veszélyes is lehet” – figyelmeztet Sárga Diána, aki hozzátette, hogy a testsúlyváltozás is indokolhatja a diéta módosítását, így erre is oda kell figyelni!
Forrás: Cukorbetegközpont